Campagne om Haarlemmers aan het bewegen te krijgen: ’Als je iets vindt dat bij je past, blijf je het vanzelf leuk vinden’

Badmintonvereniging Duinwijck is één van de vele verenigingen die in september proeflessen aanbieden via SportSupport.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Marcel Tabbers
Haarlem

Sporten, het kan weer. Na een lange periode van stilzitten, lijkt alles bijna weer als vanouds. En dus is het tijd voor een nieuwe campagne van de SportSupport: ’Hoera, we gaan weer bewegen’.

De kick-off was bij basisschool De Zuiderpolder, waar wethouder Michel Rog meedeed aan een partijtje knotshockey en vier-op-een rij speelde. De openbare basisschool is een prima plek voor zulke demonstraties, zegt Daniëlle Krijger van SportSupport, de stichting voor breedtesport in Haarlem en omgeving.

„Het mooie is dat ouders nu zien hoeveel er mogelijk is in de wijk. Niet alleen voor de jeugd. Van 0 tot 100 jaar kan zich vermaken. Een moeder kwam naar me toe. Die was verbaasd dat ze kon kickboksen.” Misschien blijkt het een gouden tip, hoopt Krijger. „Als je iets vindt dat bij je past, blijf je het vanzelf leuk vinden.”

Proeflessen

Veel sportverenigingen openen in september de deuren, zodat Haarlemmers gratis proeflessen kunnen volgen. Zoals badmintonclub Duinwijck, waar Piet Ridder met gebak de DEGIRO-hal komt binnenlopen. „Ik heb een blessure en kan vanochtend niet meedoen. Dit is voor bij de koffie, want bij ons groepje staat gezelligheid voorop” , licht hij toe.

Zijn broer Rob Ridder is oud-topspeler. Dat is nog te zien als hij even een shuttle slaat met zijn vrouw Marjan en Frits Hoogland. Het trio ’draait’ een carrousel enkelspel, met af en toe een rustmoment voor elke speler.

Thuiswerkers

„Je kan hier iedere dag spelen. Ook als je geen lid bent. Het lijkt me voor alle thuiswerkers een ideale break om even het hoofd leeg te maken. In plaats van een rondje lopen in de wijk, lekker even shuttlen”, aldus verenigingspromotor Ridder. „Iedereen is welkom hier. Er is G-badminton, maar ook de jeugd zien we de laatste weken veel aanmeldingen.”

Een van de kinderen is de tien jaar oude Tigo. Zijn moeder Linda Möller: „Vroeger deed ik zelf aan badminton en nu ben ik door Tigo ook weer begonnen. Ik dwing mezelf om in beweging te komen. Het is heerlijk tegen die oude rotten te sporten.” Annette Rozemeijer is het volmondig met haar eens. „In de tijd dat we niet binnen mochten sporten, ging ik tennissen. Maar dat is het voor mij nét niet.”

Het walking football is al jaren een succes bij HFC EDO. Toch kunnen de mannen wat aanvulling gebruiken. Leo Nijssen is met 80 jaar de nestor. Hij verzorgt de warming-up voor Fred Kroonsberg, Theo Blüm, Ron Bax, Hans Cornet en Hans van Riemsdijk. „Het is door vakantie wat rustiger. Toch worden we wekelijks in de watten gelegd met goede koffie van Joop. Onze trainer zorgt altijd voor goed spelmateriaal.”

Veel Haarlemse sportverenigingen bieden proeflessen aan. Per stadsdeel is er een strippenkaart. Informatie is te vinden op de website sportindewijk.nl/hoera

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.