De historische terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort is eindelijk daar. En zij waren erbij: ’De sfeer is waanzinnig’

1 / 2
Milo Lambers
Zandvoort

Sportief stelt zo’n vrije training van de Formule 1 niet veel voor maar dat maakt de bezoekers van Circuit Zandvoort vrijdag niets uit. ,,Het geluid, de mensen, de wave. Dat is geweldig.”

Mannen in oranje kilts, kinderen met 33-petjes (verwijzend naar het nummer op de auto van hun held) en vrouwen met roodwitte boa’s. Er zijn heel weinig bezoekers die niet voor Max Verstappen juichen in Zandvoort. ,,Maar als ze er wel zijn is dat natuurlijk prima”, zeggen John Sneek uit IJmuiden en Monique Gieske uit Haarlem.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ze waren al bij vele races in het buitenland maar hier in Zandvoort, op fietsafstand van huis en letterlijk om de hoek van Sneeks’ werkgever Center Parcs, voelt het toch wel heel bijzonder.

,,De sfeer is heel gezellig en het is ook goed geregeld allemaal. Dat is in het buitenland nog weleens anders. Er wordt hier ook geen alcohol geschonken, alleen 0.0 bier. Dat is een goede zaak. Formule 1 is een familiefeest, je ziet hier mensen van alle leeftijden. Van alcohol en drugs komt alleen maar narigheid.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Klein aandachtspuntje zijn de plaatsing van eetkramen op het terrein van het circuit. ,,We hebben de hele dag niets kunnen eten omdat de rijen echt te lang waren. Bij de hoofdtribune is het veel te druk. Alleen in de fanzone word je snel geholpen maar dat is weer een stukje lopen.”

Weekendkaarten

De vriendengroep van Martijn Bos uit Rijswijk stond vrijdagochtend al in de rij voor de ingang van het circuit toen ze erachter kwamen dat hun weekendkaarten alleen gelden op zaterdag en zondag. ,,Vrijdag is toch ook weekend? Althans voor ons wel, wij werken bij de gemeente. Gelukkig konden we nog kaartjes kopen via Marktplaats.”

Ton Koevoets en zijn dochter Natascha zijn er juist alleen op vrijdag. ,,Dat het nog nergens omgaat maakt ons niet uit. De sfeer is waanzinnig. Het geluid, de mensen en de wave. Het mooiste moment vandaag? Toch wel dat Lewis Hamilton uit zijn auto moest stappen.”

Meer nieuws uit Sport