Televizier blij dat Roddelpraat niet terug bij nominaties hoeft

ANP Producties | Bron: ANP

Televizier is blij dat het onlineprogramma Roddelpraat niet opnieuw toegelaten hoeft te worden tot de lijst met nominaties voor een Televizier-Ster. De makers van het programma, Dennis Schouten en Jan Roos, stapten naar de rechter omdat Televizier hen onrechtmatig van de lijst zou hebben gehaald. Maandag gaf de rechter Televizier echter gelijk, al vindt de rechter wel dat de organisatie onrechtmatig en onzorgvuldig heeft gehandeld.

"Televizier heeft eerder al erkend dat de gang van zaken rond de kwalificatie geen schoonheidsprijs verdient. Ook de rechter wijst daar nu op", laat een woordvoerder van de organisatie weten. "Maar de organisatie had goede redenen om het programma alsnog uit te sluiten en is blij dat die uitsluiting nu bevestigd is door de rechter."

Roddelpraat werd op de dag dat er gestemd kon worden voor de prijzen uit de selectie van de Televizier-Ster voor onlinevideoseries gehaald. Dat gebeurde omdat het programma groepen in de samenleving zou beledigen. Roddelpraat stond in eerste instantie niet op de longlist van de jury, maar was door voorkeursstemmen van het publiek wel in de top twintig beland. Op de dag dat de onlineverkiezing van start ging, hoorden de makers dat er toch niet op Roddelpraat kon worden gestemd. Roos en Schouten sommeerden de Televizier-organisatie daarop het programma weer op te nemen in de selectie, maar dat gebeurde niet. Daarom stapten ze naar de rechter.

De rechter noemt de handelwijze van de organisatie onrechtmatig. De manier waarop de uitsluiting is verlopen is onzorgvuldig, aldus de rechter. Dat betekent echter niet dat Roddelpraat alsnog op de lijst moet worden geplaatst. Het is namelijk niet vast komen te staan dat de uitsluiting van de verkiezing schade voor de programmamakers heeft veroorzaakt.

Elitaire flutprijs

Schouten en Roos noemen de uitsluiting van hun programma het bewijs dat deze prijs net als de Televizier-Ring een "elitaire flutprijs" is geworden. "We hebben aangetoond dat de Televizier-Ring een elitair feestje is waarin een heel klein groepje mensen bepaalt dat alleen programma's die volgens bepaalde maatstaven deugen mogen winnen", zegt Schouten. "Het is geen publieksprijs, want de mening van het publiek wordt genegeerd. Een prijs die zo weinig waarde heeft, die willen wij niet eens meer hebben."

De Televizier-prijzen worden gezien als de belangrijkste Nederlandse televisieprijzen. De grootste prijs is de Televizier-ring, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste tv-programma van het jaar.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.