Sparks en Olympia Haarlem serveren smakelijk voorproefje richting finale

Rob Spierenburg
Haarlem

De gedeelde dubbel tussen Sparks en Olympia Haarlem zondag in het Noordersportpark was een smakelijk voorproefje van de finale om het landskampioenschap die voor zaterdag 16 en (zonodig) zondag 17 oktober op het programma staat.

De twee inhaalduels beloofden veel goeds voor de titelstrijd van volgende maand. De teams waren aan elkaar gewaagd en maakten er bij tijd en wijle een mooi spektakelstuk van. Vooral het tweede duel was om de vingers bij af te likken. Zowel Mariëlle Vleugels als Suka van Gurp produceerde daarin een homerun.

Verschil

Pas in de toegevoegde achtste inning werd het verschil gemaakt toen de ploeg uit Schalkwijk de ballen opnieuw goed raakte en uitliep naar 10-6. Sparks gaf zich nog altijd niet gewonnen en knokte zich terug naar 10-9. Pas toen Devica Mutic door pitcher Alyson Spinas met drie slag was opgeruimd was de zege van Olympia Haarlem een feit.

Eerder op de middag was het ook al behoorlijk spannend geweest. Al waren de runs in het eerste duel peperduur. Sparks was aanvallend sterker maar kwam er nooit écht doorheen. Dat was zeker ook de verdienste van het goed verdedigende Olympia Haarlem. Zo was de vang van Cindy van der Zanden in het outfield na een rake klap van Mutic van hoog niveau. Er was een sprint en een snoekduik voor nodig om in de gelijkmakende derde inning de belangrijke derde nul te maken.

In de tweede helft van de vijfde inning maakte Maxime van Dalen namens Sparks het verschil. De international zag de bal komen, sloeg het ding rechtdoor over de hekken (haar zevende homerun dit seizoen), pikte onderweg Suka van Gurp op en nam haar mee naar huis: 2-0. Wie op dat moment namens Olympia Haarlem stond te pitchen was niet voor iedereen duidelijk. Coach Stanley Doney wisselde Lisa Hop en Alyson Spinas zo vaak af dat de officiële scorer, de scheidsrechters, het publiek en waarschijnlijk ook Spinas en Hop zélf er draaierig van werden. Olympia kwam niet meer tot scoren.

In de reguliere zaterdagse competitieronde hield Olympia Haarlem in eigen huis vier punten over aan de dubbel met Tex Town Tigers. Sparks speelde in Moergestel slechts één duel dat bij een gelijke stand (2-2) in de negende inning vanwege zware regenval werd gestaakt. Het verzopen veld stond een tweede wedstrijd niet meer toe.

In Amsterdam won Onze Gezellen met 8-15 en 0-3 van Amsterdam Pirates. Net als Sparks kwam Hoofddorp Pioniers slechts één duel in actie. Aan de hand van ’good old’ Martine Zoetmulder als pitcher leed Hoofddorp in Amersfoort tegen Quick met 0-3 de kleinste nederlaag van het seizoen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen