Het Vegan Avontuur: Over suikerlaagjes en bijenwas in snoepjes

Hanneke van den Berg

Laat ik één ding voorop stellen: er is prima veganistisch snoep te krijgen tegenwoordig. Maar man, wat was dat wennen.

Vooral omdat mijn absoluut favoriete drop, honingdrop, dan niet meer kon. Want: honing en bijenwas, beide kon niet meer.

Onlangs hoorde ik van iemand dat sommige bijenhouders hooguit dertig procent van de honing weghalen bij de bijen en de rest voor henzelf laten zitten. Als dat inderdaad zo is, lijkt me honing toch best kunnen. Maar dat vergt nog onderzoek en tot die tijd moet ik de honingdropjes toch maar laten staan.

Opvallend aan veganistisch snoep en drop is dat de structuur vaak toch heel anders is dan ander lekkers op dat vlak. Wijngums en veel dropjes zijn een stuk zachter: muntdrop of van die lekkere dropmaantjes van de markt zijn doorgaans een stuk harder. Van die drop waar je echt flink op moet kauwen.

Harde, vegan drop heb ik nog niet kunnen vinden, al zal het best bestaan. Die zachte structuur is echt wennen, het snoep valt soms bijna uit elkaar in je mond als je er even op gesabbeld hebt. Kwestie van wennen waarschijnlijk.

Mij viel op dat veel snoep in de suikerpot is gevallen voordat het in zakjes werd verpakt. Die suiker heeft een reden: omdat er geen bijenwas wordt gebruikt in veganistisch snoep, kan het nogal aan elkaar gaan plakken als je er geen suiker omheen zou doen. Vandaar dus dat veel van dat snoep een suikerlaagje heeft. Dropjes zonder dat laagje zijn er wel, maar dan is die structuur dus vaak wel zacht.

Bij Wilhelmina pepermunt, veganistische chocolade en bonbons is dat minder het geval. Sterker nog: vaak proef je helemaal geen verschil. Vooral bij pure chocolade, die van zichzelf vaak al vegan is. Melkchocolade smaakt vaak wel anders dan gewone.

Op de site van deze krant zet ik wat snoep, chocolade en bonbons op een rij.

Selectie aan vegan snoep

’De keuze is reuze’ op het gebied van vagan snoep en choolade. Ik bespreek er hieronder een aantal:

Meenk

Dropfabrikant Meenk heeft een ruim assortiment veganistisch snoepgoed. Zowel zonder laagje (’Goed zout’ en ’Lekker zoet’) als met. De droptruffels hebben bijvoorbeeld een suikerlaagje, net als de salmiak truffels en de zoete salmiak. Het poeder rondom de zoethoutdropstaafjes is heerlijk pittig. Fijn aan de dropjes zonder laagje is dat ze niet al te zacht zijn en je er nog lekker op kunt kauwen.

Meenk dropjes zijn onder meer te koop bij drogist, apotheek en online.

Katja

Het bekende snoepmerk Katja heeft inmiddels ook heel wat vegan snoep, zoals dropharingen, zure matjes mix (en varianten daarop) en zoete veters aardbei. Ook daar is vaak gebruik gemaakt van een suikerlaagje om te vermijden dat het snoep aan elkaar gaat kleven. Hou je niet van suiker op je drop, dan is het soms nog even zoeken, maar ook Katja gaat de goede kant op.

Katja is de koop in de supermarkt.

Candy Freaks

De Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam is een fijn straatje voor vegans. Er zijn meerdere winkels te vinden die zich (deels) toeleggen op veganistische producten. Zo ook Candy Freaks. Maar zij hebben ook een fijne webshop, dus je hoeft er niet helemaal voor naar Amsterdam. Naast vegan snoep, zoals gelatine-vrije biologische gummyberen, hebben zij ook allerlei snoep voor anderen met speciale wensen, zoals halal, vegetarisch, suikervrij, glutenvrij en zuivelvrij snoep. Heel erg lekker zijn hun vegan marshmallows en winegums. Aan de winegums en gummybeertjes moet je qua structuur wel even wennen, maar ze zijn heerlijk.

www.candyfreaks.com

Sweet Switch

Ook Sweet Switch heeft bakken vol vegan snoep in zijn assortiment. Naast gummybeertjes en alternatieven daarop hebben ze bijvoorbeeld ook ’confetti’, een soort Smarties die niet van dit bekende merk te onderscheiden zijn, zo lekker!. Hun black-and-white-cookies, een soort Oreo, waren niet echt mijn ding, maar daar zal menigeen het absoluut niet met me eens zijn. Een kwestie van gewenning wellicht.

www.sweet-switch.com

Albert Heijn

Inmiddels heeft ook Albert Heijn een enorme inhaalslag doorgemaakt op het gebied van vegan eten. Zelfs een deel van hun dropjes is inmiddels vegan en deze zijn hartstikke lekker. Het zou alleen fijn zijn als ze een iets duidelijker onderscheid zouden maken tussen hun vegan en vega-embleem. De kleuren groen zijn bijna niet te onderscheiden en ik ben wel eens met vega-drop thuisgekomen, terwijl ik de vegan versie wilde hebben.

www.ah.nl

Wilhelmina pepermunt

Het Nederlandse merk Wilhelmina pepermunt, gemaakt door Fortuin uit het Friese Dokkum, heeft zijn volledige assortiment inmiddels vegan gemaakt, ook de pepermuntjes die in de supermarkt te koop zijn. Hun suikervrije pepermunt en zwartwit pastilles zijn eveneens veganistisch. Een echt verschil is er niet met de vorige variant, dus de overstap zal ook voor niet-veganisten niet merkbaar zijn.

Te koop in de supermarkt.

Chocoladebezorgd

Dan de chocolade. De grootste verrassing betrof eigenlijk de bonbons. Een van de makers van bonbons, Chocoladebezorgd.nl, maakt vegan bonbons die er niet alleen echt geweldig uitzien, maar ook heel erg lekker smaken. Hun bonbons met mango-passievruchtvulling zou ik wel per kilo willen bestellen, als ik het kon betalen, zo ontzettend lekker zijn die. Maar eigenlijk zijn al hun vegan bonbons om eh...op te snoepen, zo fijn.

www.chocoladebezorgd.nl

Chocoladeverkopers

Plakken vegan chocolade en repen zijn tegenwoordig ook wel in de supermarkt te koop, maar voor de fijnste kun je je toch het beste wenden tot de site van Chcoladeverkopers. Ze hebben een enorme keuze, maar waar je vooral eens naar moet kijken is de chocolade van het Oostenrijkse merk Zotter. Hun repen zijn hemels, zelfs de melkchocolade van Zotter (vegan melk chocolade vind ik niet altijd even lekker) smaakt vaak zelfs nog beter dan de niet vegan-versie. Maar ook de witte chocolade met rijs van Labooko en de Vietnamese reep van Marou is super.

www.chocoladeverkopers.nl

Hands Off

Hands Off maakte al een van de lekkerste karamel-zeezout repen, maar heeft nu ook drie vegan smaken, waaronder een vegan versie van de karamel zeezout. Ook is er eentje die Seriously Dark heet en eentje die ze Oat Cookies 70% Dark Chocolate hebben genoemd.

In de eerste is het melkpoeder vervangen door rijstmelk en is extra hazelnootpraliné toegevoegd. De Seriously Dark bevat 85% cacao en de derde heeft stukjes havermoutkoek. Deze drie smaken zullen niet-veganisten ook erg lekker gaan vinden en dat is best knap gedaan.

Hands Off is te koop bij de supermarkt.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.