Lezersdilemma: Kan ik mijn vader dwingen om mijn zus te steunen?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Kan ik vader dwingen mijn zus te steunen? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Wilma maakt zich zorgen over haar zus, die in geldnood zit. Hun vader heeft geld genoeg, maar doet niets om zijn dochter te helpen. Moet ze hem overhalen om zijn portemonnee te trekken?

Wilma (46): „Mijn zus is de grootste pechvogel ter wereld. Nadat haar huwelijk spaak liep, voelde ze zich afgewezen en afgedankt. Overmand door verdriet stond ze opeens overal alleen voor. Los van alle emoties moest ze ook snel op zoek naar andere woonruimte voor zichzelf en haar dochter. Geld om iets te kopen, heeft ze niet, dus zat er niks anders op dan een huurwoning te zoeken. Voor de goedkope huurwoningen zijn allemaal ellenlange wachtlijsten, dus moest ze een duur huis van een particulier te huren.

Net toen ze daar de boel had geschilderd en haar spulletjes op orde had, ging het mis op haar werk. Het kantoor waar ze al twintig jaar zat, moest inkrimpen. Haar baas ging liever verder met jonge collega’s die weinig verdienen. Daarbij speelde vast mee dat mijn zus zich door de scheidingsperikelen een paar keer ziek had gemeld, dus was ze natuurlijk de eerste om afscheid van te nemen.

Het gevolg was dat ze haar leuke kantoorbaan en haar aardige inkomen kwijt was. Gelukkig kon ze in een winkel aan de slag. Best gezellig werk, maar het nadeel is dat ze steeds op zaterdag wordt ingeroosterd. En dat is niet echt gezellig als je een alleenstaande moeder bent van een tienerdochter. Het tweede nadeel is dat haar salaris in die winkel een stuk lager is. Kortom: ze heeft minder inkomsten en haar uitgaven zijn door de hogere huur fors gestegen. Daardoor kampt ze steeds met geldgebrek.

Ik ben haar enige zus en wil haar graag helpen, maar omdat ik zelf drie studerende kinderen heb, moet ik ook zuinig aan doen. Daarom hoopte ik dat onze vader iets voor haar kon betekenen. Hij heeft een royaal pensioen, zijn huis is afbetaald en hij woont samen met een zuinige vriendin. Bij het boodschappen doen, let ze op de aanbiedingen. En als ze kleding koopt, wacht ze eerst de uitverkoop af. Mijn vader heeft een auto van twintig jaar oud en hij rijdt om als de benzine even verderop goedkoper is. Dus ik denk dat pa iedere maand geld overhoudt.

Maar iedere keer als ik erover begin om mijn zus te ondersteunen, schudt hij het hoofd. Hij zegt dat kinderen boven de twintig voor zichzelf moeten zorgen en beweert dat er altijd heibel van komt als familieleden elkaar geld toestoppen. Maar mijn zus en ik zijn zijn enige kinderen, dus hij doet niemand tekort door haar te steunen.

Vorige week was ik even bij mijn zus. Ik zag haar dochter van vijftien met een kinderfiets thuis komen. Veel te klein voor haar leeftijd. Maar geld voor een andere fiets is er niet. Ook niet voor een broodnodige laptop, trouwens. Daarom snap ik niet dat mijn vader haar niet helpt. Hij kan haar leven zo veel makkelijker maken en daar veel plezier aan beleven. Dat is toch veel fijner dan straks rijk te sterven?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.