Woningcorporaties willen meer juridische ruimte om weeskinderen te helpen: ’Twee maanden is veel te kort’

Zo’n tachtig keer per jaar moeten volwassen kinderen het huis uit omdat hun ouders zijn overleden.

Zo’n tachtig keer per jaar moeten volwassen kinderen het huis uit omdat hun ouders zijn overleden.© foto Getty Images/Maskot

Merlin Mulder
Amsterdam

Woningcorporaties willen meer juridische ruimte om jongeren te helpen die op straat dreigen te komen omdat hun ouders zijn overleden.

Dat zegt Aedes, vereniging voor woningcorporaties. Nu moeten weeskinderen na twee maanden de woning verlaten en die periode is volgens Aedes ’veel te kort’. Tijdelijke contracten kunnen deze jongeren helpen, aldus Aedes.

,,Behalve dat twee maanden te kort is om alles te regelen, is het emotioneel ook te zwaar’’, aldus Aedes-woordvoerder Theo Scholte. Woningcorporaties willen de mogelijkheid om deze jongeren een tijdelijk contract aan te bieden, zodat ze nog in hun ouderlijk huis kunnen blijven. ,,Woningcorporaties willen jongeren niet op straat zetten, zij willen maatwerk kunnen bieden. Maar corporaties zijn uitvoerend, die bepalen de regels niet. Die twee maanden is door de overheid vastgesteld. Corporaties willen per geval bekijken wat mogelijk is. Is de woning geschikt voor de nabestaanden? Is een andere plek beter betaalbaar?’’

Momenteel houdt de ene corporatie zich strenger aan deze regels dan de ander. ,,De ene corporatie ziet wel eens wat door de vingers, de ander niet. Hierdoor krijg je dat soms jongeren wel in de woning mogen blijven en anderen in een andere regio na twee maanden de woning uit moeten. Ik snap dat dat oneerlijk voelt.’’

Het gaat om volwassen kinderen die met een ouder of ouders in een sociale huurwoning wonen. Dit zijn meestal jongvolwassenen. Wanneer de ouders overlijden, mogen de jongeren in de meeste gevallen niet het huurcontract overnemen. Wettelijk mogen deze weeskinderen nog twee maanden in de woning blijven en dan moeten zij op zoek naar iets anders. Soms helpt een corporatie hierbij, maar deze groep is ook vaak aangewezen op familie of kennissen.

Volgens CBS zijn er zo’n 82 gevallen per jaar bekend van jongeren boven de achttien jaar die uit de sociale huurwoning moeten. Zo’n veertig gevallen vindt binnen een half jaar een ander huis, voor de rest duur het langer.

Donderdag is er in de Tweede Kamer een gesprek over dit onderwerp. Eerder pleitte VVD’er Daniël Koerhuis voor een ’meer menselijke maat’ bij woningcorporaties als het om huisuitzettingen van weeskinderen gaat. Bij het gesprek is Aedes betrokken. Ook zijn er verschillende partijen bij die opkomen voor weeskinderen, zoals WeesWijzer. Dit is een stichting die zich inzet voor kinderen en jongeren die hun ouders zijn verloren.

Daniël Koerhuis (VVD).

Daniël Koerhuis (VVD).© archieffoto

WeesWijzer vindt de tijdelijke huurcontracten geen goede oplossing, omdat deze jongeren meer behoefte hebben aan vastigheid. ’Wij willen dat weeskinderen duidelijkheid, veiligheid en garanties krijgen, zodat zij zich kunnen richten op hun rouwproces, en op het proces van leren doorleven zonder ouders’. Veel jongeren zijn volgens WeesWijzer getraumatiseerd door het verlies van hun ouders en worden verjaagd van hun ’meest vertrouwde plek’. Woningcorporaties en de politiek zouden hier te weinig bewust van zijn.

Woningcorporaties zouden volgens WeesWijzer al meer voor de groep kunnen doen, maar doen dit te weinig.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.