Australië wijst Franse kritiek over onderzeebootdeal af

ANP Producties | Bron: ANP

Australië is "openhartig, open en eerlijk" tegen Frankrijk geweest over de zorgen die het land had over de deal om Franse onderzeeërs te kopen, voordat het contract werd verscheurd. Dat zei minister Peter Dutton van Defensie zondag in een gesprek met Sky News Australia.

Frankrijk beschuldigde de Verenigde Staten en Australië er zaterdag van te hebben gelogen over een inmiddels geannuleerde bestelling tussen Frankrijk en Australië. Volgens dat contract zou laatstgenoemde Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro kopen. Australië besloot in plaats daarvan een nieuwe deal te sluiten met de VS en het Verenigd Koninkrijk: het veiligheidspact AUKUS. Als onderdeel van deze deal ontvangt het land een vloot Amerikaanse onderzeeërs met nucleaire aandrijving.

Dutton zei dat zijn regering altijd "openhartig, open en eerlijk" is geweest tegen Frankrijk over de zorgen die er waren over de deal. Die was te duur en liep jaren achter op schema. De defensieminister zei de "Franse ontsteltenis" te begrijpen, maar gaf ook aan dat "suggesties dat de zorgen niet door de Australische regering zijn uitgesproken, eerlijk gezegd indruisen tegen wat er in het openbaar naar buiten is gebracht en zeker wat er gedurende een lange periode publiekelijk is gezegd. De regering heeft die zorgen gehad en we hebben ze geuit".

Ernstige crisis

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian sprak zaterdag van een "ernstige crisis" tussen de bondgenoten. "Er is sprake van leugens, huichelarij, een grote inbreuk op het vertrouwen en minachting", aldus de minister. "Dit kan niet tussen bondgenoten." Le Drian noemde het Verenigd Koninkrijk bovendien "opportunistisch", vanwege diens betrokkenheid bij de deal.

President Emmanuel Macron besloot vanwege de crisis vrijdag zijn ambassadeurs uit de VS en Australië terug te roepen. Volgens Le Drian is dit een "zeer symbolische" actie met als doel de ernst van de crisis duidelijk te maken. Volgens Le Drian hebben Macron en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar nog niet gesproken over de kwestie.

Begrip

Premier Scott Morrison van Australië zei tijdens een persconferentie begrip te hebben voor de teleurstelling van Frankrijk over het afblazen door Canberra van de onderzeebootdeal, maar dat het land zijn belangen moest beschermen.

"Natuurlijk is het een tegenvaller voor de Franse regering, dus ik begrijp hun teleurstelling. Maar tegelijkertijd moet Australië, zoals elke soevereine natie, altijd beslissingen nemen die in het nationale defensiebelang zijn."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.