’Ik wist er eigenlijk weinig van en deed maar wat op gevoel’ maar na clinic kan parabadmintonster Ilse Moerkerk weer verder komen

Parabadmintonster Ilse Moerkerk kreeg les van paralympisch coach Ilse van de Burgwal.© Foto United Photos/Paul Vreeker.

Theo Plasschaert
Haarlem

Ilse Moerkerk is het enige spelend lid van badmintonclub Duinwijck in een rolstoel. Donderdagochtend kreeg ze een clinic van parabondscoach Ilse van de Burgwal. Het was een verjaardagcadeau.

De 51-jarige Moerkerk kwam enkele jaren geleden na een volledige beenamputatie in een rolstoel terecht en besloot in het kader van de revalidatie in 2018 en 2019 in Heliomare onder meer om te gaan zwemmen. Maar ze rolde op een gegeven moment ook de hal van Duinwijck binnen omdat ze ook belangstelling had voor de shuttlesport.

Met de handbike komt Moerkerk naar de hal en pakt daar dan de sportstoel die permanent geparkeerd staat in de hal. Ze speelt een paar keer per week partijtjes mee met oudere valide recreatieve spelers.

Om haar kennis van de sport te vergroten kreeg ze als cadeau een clinic aangeboden van Van de Burgwal. De voormalige wereldkampioene en meervoudig Europees en Nederlands kampioene nam de tijd voor Moerkerk. ,,Lastig is vooral de coördinatie. Ons brein is er namelijk op gericht om benen aan te sturen maar die zijn er soms niet meer of functioneren niet meer. Het brein moet nu meer gericht zijn op de armen om de stoel naar de juiste plekken op de baan te kunnen rijden,” geeft Van de Burgwal aan.

Samen namen ze eerst de basisdingen door. Het ging over de grip van het racket en hoe de slagen uit te voeren vanuit de schouder. ,,Ik wist er eigenlijk weinig van en deed maar wat op gevoel. Dit gaat me zeker een stapje verder helpen”, aldus Moerkerk na afloop.

Ze vervolgt: ,,Ik hoop dat meer rolstoelers geïnspireerd raken om de shuttle rond te slaan. Duinwijck staat er voor open. De Paralympische Spelen van Parijs 2024 zijn waarschijnlijk niet haalbaar want daarvoor moet je eigenlijk ook alle slagen heel goed kunnen beheersen.”

Moerkerk gaat binnenkort om tafel met SportSupport, Sparks (aangepast honk/softbal) en de Kennemer Keien (hockey) om te onderzoeken of een samenwerkingsverband mogelijk is tussen rolstoelsportverenigingen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen