Eigenlijk had hij er geen rekening meer mee gehouden, maar belletje van bondscoach Jeroen Delmee zorgt er voor dat hockeydroom Tim Swaen alsnog uitkomt

Tim Swaen: ,,Dat ik een sterke strafcorner in huis heb zal ongetwijfeld van invloed zijn.”

Tim Swaen: ,,Dat ik een sterke strafcorner in huis heb zal ongetwijfeld van invloed zijn.”© Foto United Photos/Koen Suyk

Jan Warmerdam
Bloemendaal

Hij heeft nog nooit een interland gespeeld. Maar deze week sprong Tim Swaen, verdediger van Bloemendaal, een gat in de lucht toen bondscoach Jeroen Delmee hem belde en te kennen gaf dat hij in de selectie van het Nederlandse hockeyteam zit.

Delmee, opvolger van Max Caldas, voert een verfrissingsoperatie door bij Oranje na het echec tijdens de Olympische Spelen in Japan, waar Nederland zesde werd.

Een aantal spelers is, wel of niet voorgoed, van de lijst verdwenen. Andere tophockeyers, waaronder Bloemendalers Glenn Schuurman en Roel Bovendeert, hebben hun interland-carrière beëindigd. Waarmee ruimte ontstond voor spelers zoals Swaen om in te stromen. ,,Laat ik eerlijk zijn, ik had het al een beetje van me afgezet. Maar dat het nu toch gebeurt is de droom die uitkomt.”

Swaen heeft nog niet uitvoerig met de bondscoach gesproken over de rol die hij krijgt bij het Nederlands team. ,,Dat gesprek komt nog. Maar dat ik een sterke strafcorner in huis heb zal ongetwijfeld van invloed zijn. Ik vermoed dat ook mijn verdedigende kwaliteiten en goede pass van achteruit meetellen.”

Voor hemzelf is de selectie een beloning voor de sportieve investeringen die hij heeft gedaan. ,,Hier heb ik jaren keihard voor gewerkt. Wellicht moet ik straks bij Oranje twee tandjes bijzetten, maar dat is dan een uitdaging. Mijn selectie is in ieder geval een eerste stap in een mooi nieuw traject.”

Uitdagend

Swaen, inmiddels dertig jaar, heeft nog geen eindstreep gezet wat hockey betreft. ,,Voor mij is belangrijk dat het uitdagend, leuk en fysiek op te brengen blijft. Als één van die componenten wegvalt, wordt het lastig om door te gaan.”

Hij heeft inmiddels ook met zijn werkgever gesproken. ,,Ik heb, naast het hockey, een baan bij een bedrijf dat sporters en studenten begeleidt die in Amerika willen studeren. Men is super enthousiast en heeft al medewerking toegezegd.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen