Op deze dag in 2007: Doelpuntenmachine in de eredivisie is goed voor een zevenklapper [video]

Afonso Alves na een van zijn vele doelpunten voor Heerenveen.© Foto ANP/Koen Suyk

Kees van Dalsem

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die haar ’verjaardag’ viert. Vandaag: de voetbalwedstrijd Heerenveen-Heracles (9-0) in de eredivisie op 7 oktober 2007.

Afonso Alves speelde maar anderhalf jaar in de eredivisie, maar de Braziliaanse spits verpulverde in die tijd een record dat waarschijnlijk nog wel even blijft staan. Op 7 oktober 2007 scoorde de aanvaller van Heerenveen in de competitiewedstrijd tegen Heracles maar liefst zeven keer.

Avontuurlijk

Alves maakte carrière zoals veel avontuurlijke Braziliaanse voetballers: op jonge leeftijd ging hij zijn geluk beproeven in het koude Noord-Europa. Via Örgryte IS kwam hij bij Malmö FF terecht, waarmee hij in 2004 kampioen van Zweden werd. De jaren daarna presteerde Malmö iets minder, maar Alves wist de scouts van SC Heerenveen wel te overtuigen. In 2006 werd de Braziliaan voor 4,5 miljoen euro overgenomen.

Seleção

In Heerenveen hebben ze daar nooit spijt van gehad. Alves is een van de beste spelers uit de historie van de club, want dankzij de fabelachtige prestaties in de eredivisie verdiende hij zelfs een plek in de selectie van de ’Goddelijke Kanaries’, oftewel het Braziliaans elftal. Met de ’Seleção’ won hij in 2007 de Copa America.

In zijn eerste seizoen scoorde Alves (op dat moment 27 jaar oud) maar liefst 34 doelpunten in 31 wedstrijden. Daar zit zijn recordwedstrijd tegen Heracles niet eens bij. Die volgde pas in zijn tweede jaar bij Heerenveen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alves had bij Heerenveen in één seizoen zo’n groei doorgemaakt, dat hij eigenlijk te groot was geworden voor de bescheiden provincieclub. Dat vond niet alleen Alves zelf, maar ook zijn zaakwaarnemer. En daar begon het gedonder. De spits weigerde nog voor Heerenveen te voetballen en hij tekende zelfs alvast een contract bij AZ.

De Friezen waren ook niet gek en wilden graag de hoofdprijs, maar geen enkele club kwam met het gewenste transferbedrag over de brug. Om een impasse te voorkomen, verhoogde Heerenveen uiteindelijk zijn salaris, waardoor Alves op 29 september 2007 zijn eerste wedstrijd van dat seizoen speelde.

Beslommeringen

De tweede wedstrijd van Alves van dat seizoen was Heerenveen-Heracles en zal niet snel vergeten worden. Hij speelde zijn zakelijke beslommeringen van zich af: binnen een kwartier had Alves al drie keer gescoord. Na rust ging hij vrolijk verder en werkte hij er nog vier binnen. Gerald Sibon maakte er nog twee, zodat Heerenveen met 9-0 won.

Vergetelheid

Tijdens de winterstop vertrok Alves alsnog. Niet naar AZ, dat hem nog aan zijn contract wilde houden, maar het Engelse Middlesbrough, dat ongeveer 20 miljoen euro neertelde. Nu het grote geld binnen was, verdween bij Alves de honger naar de goal. Het niveau bij Heerenveen haalde hij nooit meer. Hij eindigde in de vergetelheid die de competitie van Qatar heet.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen