Restaurant Spaarne 66 voorlopig dicht uit onvrede over QR-code: ’Alle menselijkheid wordt uit onze samenleving geramd’

Restaurant Spaarne 66.© Archieffoto united photos/paul vreeker

Guusje Tromp
Haarlem

Restaurant Spaarne 66 sluit voor onbepaalde tijd de deuren voor alle gasten - met en zonder groen QR-vinkje. „Een soort lockdown, maar deze keer maken wij die keuze zelf. Een keuze met serieuze financiële gevolgen. Maar trouw aan onze principes maakt ons Spaarne 66, en een vrije ondernemer.”

Reden voor de sluiting is de onvrede over de verplichte QR-codes in de horeca, zo schrijven eigenaren Kim en Sophie Lemmers vrijdagmiddag op Facebook.

’Spaarne 66 is tot iets moois gegroeid door onze filosofie en principes, een plek voor iedereen. (...) Hoe groot kan het contrast op dit moment zijn, dat wij nu mensen de deur moeten wijzen, vanwege een ontbrekend vinkje op een iPhone. Zelfs gebruik maken van het toilet of je baby verschonen, mag niet zonder groen vinkje van de overheid. Alle menselijkheid wordt uit onze samenleving geramd, en de verdeeldheid groeit en groeit.’

Onderscheid

De regels zetten volgens de eigenaren aan ’tot het maken van onderscheid tussen mensen op grond van een vreemdsoortig, door het demissionaire kabinet bedacht criterium, namelijk een verondersteld gebrek aan epidemiologische ruimte.

Ook is volgens hen sprake van de schending van de privacy omdat eenieder een identificatiebewijs dient te overleggen. Wij zijn bang dat de QR code nooit meer gaat verdwijnen als we ons nu niet allemaal gaan uitspreken.’

Boetes

Volgens de eigenaren gaat gemeente Haarlem niet in op de kritische geluiden van de horeca-ondernemers, maar maakt er een lijstje van, waar de handhavers als eerste langs mogen gaan.

’Op straffe van hoge boetes, gevolgd door sluiting, worden we dus gedwongen mee te doen en vriendelijk glimlachend uw code te checken’, zo laten de eigenaren hun gasten weten. ’Voor ons de zoveelste hoepel waar we doorheen moeten springen. Maar het is genoeg, we doen het niet.’

De restaurantdeuren blijven dus voorlopig gesloten, maar gasten zijn nog wel welkom op het terras voor de lunch of borrel.

Lees ook: De Haarlemse horeca in als ongevaccineerde op dag één van de invoering van de coronapas, dat gaat zo

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.