Coronademonstranten vertrokken voor tocht door Amsterdams centrum

© ANP

ANP
Amsterdam

Tegenstanders van de coronamaatregelen zijn zondag rond 13.20 uur vertrokken vanaf de Dam voor een tocht door het centrum van Amsterdam. De Dam was volgestroomd met demonstranten. Op beelden lijkt het te gaan om duizenden actievoerders, maar het exacte aantal is nog onduidelijk.

Er wordt muziek gespeeld en er hangt een gezellig sfeer. Demonstranten hebben gele paraplu's bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook zijn er veel omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Op spandoeken en borden zijn leuzen te lezen als 'QR gaat te ver' en 'Unvaccinated lives matter'.

De demonstranten lopen een route van zo'n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Aan de demonstratie doen meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer 'koffiedrinken'.

"Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!", aldus Reijinga.

Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen. De organisatie was het toen niet eens met de inschatting van het aantal deelnemers door de politie en de gemeente. Deze keer zet de organisatie een helikopter in en een speciaal bureau gaat het aantal demonstranten tellen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.