Enquête: ’Veel Nederlanders willen internationalere Dodenherdenking’

Jongeren op het ereveld in Loenen.

Jongeren op het ereveld in Loenen.© Foto OGS/Rob Gieling

Van onze verslaggever
Loenen

Vier op de tien Nederlanders vinden dat Dodenherdenking op 4 mei een internationaler karakter zou moeten krijgen. Op die dag zou er meer aandacht moeten zijn voor het wereldwijde karakter van de Tweede Wereldoorlog. 43 procent heeft er geen bezwaar tegen als de ambassadeurs van de voormalige bezettende landen Duitsland en Japan dan ook op de Dam zouden staan.

Een onderzoek van de Oorlogsgravenstichting laat zien dat met name mensen die waarde hechten aan herdenken, ook veel voelen voor een Europese herdenkingsdag. Een grote meerderheid van de Nederlanders neemt jaarlijks op de een of andere manier deel aan een herdenking. Opvallend is dat zestigplussers zeggen dat blijven herdenken belangrijk is voor jongeren. Die vinden zelf dat herdenken moet blijven voor de oudste generaties. De meeste mensen willen dat er ook nationale herdenkingen blijven bestaan.

De Oorlogsgravenstichting vierde zaterdag het 75-jarig bestaan op het Nationaal Ereveld in Loenen (Gelderland). De stichting is kort na de oorlog opgericht om gevallen Nederlanders een waardige rustplaats te bezorgen. Nu beheert de Oorlogsgravenstichting ruim 50.000 Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld. In totaal staan 180.000 mensen bij de stichting geregistreerd als oorlogsslachtoffer. Onder hen zijn ook de gevallenen van de vele missies en andere oorlogsconflicten na de Tweede Wereldoorlog.

Een derde van alle Nederlanders heeft ooit de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten bezocht. Een kwart was ooit op de Grebbeberg in Rhenen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.