Excuses voor het onrecht dat Molukkers is aangedaan zijn terecht, maar laten we ons vooral schamen over het gebrek aan kennis over hun zaak | Commentaar

Rens Koldenhof

Je kunt veel van oud-premier Van Agt zeggen, maar nooit dat hij saai is. Dat was hij al niet in de tijd dat hij als moraalridder door het leven ging in het kabinet Den Uyl en ook niet in zijn tijd in het Catshuis.

Toch is de Van Agt anno 2021 onvergelijkbaar met die van de jaren zeventig en tachtig. Was zijn bijnaam in de vorige eeuw nog Dries de Betonne, vanwege zijn compromisloze onbuigzaamheid. Heden ten dage staat de oud-premier vooral bekend om zijn drastische ommezwaaien in denken. Zoals die in de Palestijnse kwestie, waarvoor hij recent zelfs zijn lidmaatschap van het CDA opzegde.

Onbuigzaam was Van Agt ook tijdens de gijzeling door jonge Molukkers van een trein bij de De Punt in 1977. Het was vooral door zijn toedoen dat dit drama eindigde in een bloedige bestorming van de trein. Nabestaanden denken tot de dag van vandaag dat de mariniers die dit uitvoerden de opdracht hadden de gijzelnemers tijdens de bestorming te liquideren. De rechter achtte dit recent nog onbewezen.

In een interview in NRC stelt Van Agt nu dat ’als hij het Molukse verhaal beter had gesnapt, het allemaal niet zover had hoeven komen’. Een schuldbekentenis is dat overigens niet. Want eenmaal geplaatst voor de gijzelingssituatie was ingrijpen volgens de toenmalige minister van justitie naar eigen zeggen ’onontkoombaar’.

Van Agt wil nu dat koning Willem Alexander excuses aanbiedt voor wat de Molukkers is aangedaan. En daar is veel voor te zeggen. Over dat ze ontslagen werden uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zonder uitkering. Dat ze onder het mom van tijdelijkheid ’vrijwillig’ werden overgebracht naar beladen kampen als Westerbork en Vught, waar tijdens de oorlog Joden en politieke gevangen hadden verbleven, en waar na de bezetting NSB’ers werden geïnterneerd. En dat ze daarna nog jarenlang gehuisvest werden in zogenaamde Molukkerswijken met weinig perspectief op integratie in de Nederlandse samenleving.

Het is vooral zaak de kennisachterstand over de Molukse kwestie, die ook vandaag de dag nog groot is, in te lopen. Nederland en haar koloniale verleden met slavernij en onderdrukking is nog te onbekend terrein voor de gemiddelde Nederlander. Excuses daarvoor zijn er niet.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.