IJmuidense Myrthe gaat vluchtelingen op Lesbos handje helpen: ’Ik wil gewoon graag iets doen’

Myrte Groenendaal gaat helpen op Lesbos.

Myrte Groenendaal gaat helpen op Lesbos.© United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

Ze noemt het zelf ’iets héél spannends’ dat haar over een paar weken te wachten staat. De IJmuidense Myrthe Groenendaal gaat 24 oktober een week helpen in het vluchtelingenkamp Mavrovouni op Lesbos.

,,Lesbos is momenteel allesbehalve een bestemming waar je geniet van zon, strand en tzatziki”, begint de IJmuidense ,,Het eiland zit vol met vluchtelingen - momenteel zo’n 4000 in tenten - en ze kunnen elke vorm van hulp heel erg goed gebruiken.”

Via de organisatie ’Because We Carry’ gaat ze straks helpen met alles wat maar nodig is in het kamp. ,,Met het uitdelen van het ontbijt bijvoorbeeld, of met het graven van geulen, zodat het regenwater de tenten niet binnenloopt, of door gewoon wat vrolijks met de kindjes te doen. Dat zijn hoogstwaarschijnlijk de taken die mijn dagen eind oktober gaan vullen.”

Ze vertelt dat de meeste mensen om haar heen haar wel een beetje voor gek verklaren: ,,Ik ben natuurlijk pas 21 jaar, maar wil gewoon graag iets doen. Je kop in het zand steken en je ogen sluiten, lijkt het makkelijkste. Maar dat voelt voor mij gewoon niet goed. Ik heb er nu ook de tijd voor, nadat ik deze zomer ben afgestudeerd.”

Because we Carry

Ze vertelt dat ze heeft gekozen voor de organisatie Because We Carry, omdat die zich inspant voor zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. ,,Because We Carry zet die vrouwen en kinderen op de eerste plaats, omdat ze zichzelf vaak op de laatste plaats zetten. Hun hulpprogramma spreekt me ook erg aan. Om deze programma’s te kunnen draaien, hebben ze geld nodig, waar ze onder andere eten, drinken, jassen, slaapzakken en dat soort dingen van kunnen bekostigen.”

Vrijwilligers

Myrthe gaat straks samen met zes andere vrijwilligers - ’die mensen ken ik nog niet’ - aan de slag. ,,Al het mooie werk dat Because We Carry doet, wordt betaald van het geld dat vrijwilligers zoals ik inzamelen. Met mijn team van zeven mensen moet dat zo’n 8000 euro zijn. Mijn persoonlijke doel heb ik daarom op 1200 euro gezet.”

Ze is inmiddels druk bezig met een inzameling, zegt ze. ,,Ik ben ontzettend hard mijn best aan het doen om die 1200 euro binnen te slepen via mijn eigen netwerk. Alleen merk ik dat dit nog best lastig is. Ik kan dus zelf ook wel wat hulp van anderen gebruiken.”

Wie haar wat wil doneren krijgt van Myrthe de garantie dat er van de donatie helemaal niets aan de strijkstok blijft hangen: ,,Al het opgehaalde geld maak ik over naar BWC en gaat dus rechtstreeks naar de vluchtelingen. En natuurlijk betaal ik mijn reis- en onkosten zelf.”

Wilt u Myrthe en Because We Carry steunen? Ga naar myrthenaarlesbos.wordpress.com.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.