Kunstenaars Collectief Velsen stelt zich voor in portretten expositie ’Wie zijn wij’

Kunstenaars stellen zich voor.© Foto pr

Van onze verslaggever
Velsen-Zuid

De tentoonstelling ’Wie zijn wij’, in het Raadhuis voor de Kunst in Velsen-Zuid, is nog te zien tot en met 17 oktober. Dertien kunstenaars van Kunstenaars Collectief Velsen stellen zich voor tijdens de expositie.

Later dan gepland wordt in Raadhuis voor de Kunst het 30-jarig jubileum van het Kunstenaars Collectief Velsen gevierd. Dat begon in 1991 met zeventien kunstenaars uit de regio, met een eerste expositie onder de naam IJmondexpositie. Die werd gehouden in het stadhuis in IJmuiden. De kunstenaars Meskers, Peek, Hofman en Bosma, namen het initiatief om met Velsense kunstenaars contact te houden.

Petra Meskers: „Aan de kunstenaars is gevraagd een zelfportret in de breedste zin van het woord te maken. Niet alle technieken lenen zich daar even gemakkelijk voor. Ook al sta je er niet expliciet letterlijk zelf op voor de ogen van de kijker, toch zegt elke werkstuk iets over de kunstenaar.”

Van alle kunstenaars zijn meerdere werken te bewonderen. „Tania Engelchor toont zichzelf in de bijzondere collagetechniek. Zoals wij die van haar gewend zijn. Dianne Vivian Robinson verbeeldt in een en profil portret haar gevoelens over haar Nederlandse moederland en haar Engelse vaderland. Afke Spaargaren kiest naast een zelfportret van nu een zelfportret van toen zij zeventien was. John van den Goorbergh stelt zich voor in tal van technieken. Kees Kalkman pakt zijn portretten op karikaturale wijze aan. Dakmar Scholten schilderde portretten uit verschillende fasen in haar leven. Even bijzonder zijn de fijn geschilderde, mysterieuze olieverf werken van Annet Verplanke. Larissa Neslo de Groen ontvouwt haar zelfportret op wel heel verrassende wijze. Gemaakt met verschillende technieken tovert zij letterlijk zichzelf tevoorschijn. Reina de Haan schildert zichzelf realistisch en Winnie Meijer Rob maakte van keramiek een vrolijk portret waar met een knipoog haar naam in verwerkt wordt. Henk Zwanenburg verrast met humor in zijn werken. Bettine Heslinga maakt subtiele textiles van hergebruikt textiel. Renske de Jong komt naast haar fotografie met een gebreid portret van bijzonder garens. Zelf kijk ik voorzichtig vanuit de kosmos naar nu”, aldus Meskers.

Iedereen is welkom op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.