Ondernemende vrouwen gaan borstoedeem te lijf met masserende bh

Ronneke van der Genugten

Iedereen heeft wel iets om het lijf. Anita Schimmel kreeg zes jaar geleden borstkanker. Met Stichting Bratelle heeft zij voor vrouwen met borstoedeem een masserende bh ontwikkeld.

Bij vrouwen ontstaat na een borstoperatie vaak borstoedeem. Als dit ontstaat na de behandeling tegen borstkanker, gebeurt dat meestal in de borst en arm naast de borst waar de kanker zat. Anita ondervond daar net als veel andere vrouwen hinder van.

„Mijn borst werd groot en de huid daardoor strak. Het was behoorlijk pijnlijk, het litteken werd hard. De oedeem voelde bij mij aan als klei. Ik ging drie keer per week naar een oedeemtherapeut, waar ik mijn borst liet masseren. Als ik dat toen niet had gedaan, was het veel erger geweest.”

„Ik heb een borstbesparende operatie ondergaan. Maar na die operatie moest ik wel andere bh’s gaan dragen. Ik vond het natuurlijk allemaal afschuwelijk, en dan ook nog die lelijke bh’s. Terwijl je je als vrouw gewoon sexy wilt blijven voelen. Als daar toch iets op gevonden kon worden? Ik vond het gewoon belachelijk dat ik met mijn oedeemklachten alleen maar kon kiezen uit lelijke dingen.”

„In de hoop dat iemand het zou oppikken deed ik mee aan ’Het beste idee van Soest’. Daarna gebeurde er niets. In oktober vorig jaar was het er nog steeds niet en besloot ik het zelf te doen: een mooie bh op de markt brengen voor vrouwen met borstoedeem. Omdat ik niet wil verdienen aan deze vrouwen, heb ik de stichting Bratelle opgericht. Natuurlijk moet er wel een gezond bedrijf achter de stichting staan, maar ik hoef hier niet rijk van te worden.”

„Voor oedeem in armen en benen wordt polstermateriaal gebruikt, waarmee ze de arm of been inzwachtelen. Ik dacht: daar kun je borsten dan toch ook mee inpakken? Ik wilde het dan alleen wel op een mooie manier inpakken. Oktober is borstkankermaand. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik juist in deze maand de bh kan introduceren.”

„De bh die stichting Bratelle heeft ontwikkeld, is niet alleen mooi. Door gebruik te maken van slim textiel met een masserende werking, heeft deze ook een belangrijke functie. Ik weet uit eigen ervaring dat de bh helpt om de vorming van (chronisch) borstoedeem te voorkomen of te verminderen. Er loopt eveneens een onderzoek naar de werking in het Meander medisch centrum in Amersfoort. De onderzoeksresultaten verwachten we binnenkort, maar de eerste reacties zijn heel positief.”

„De bh masseert overal. Niet alleen op de borst, maar ook onder de arm en op de rug. Mijn litteken is er helemaal zacht door geworden, ik wil geen dag meer zonder.”

bratelle.nl

Wat heb jij Om het Lijf?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.