Daarmee bleef onze energie misschien wel groen, maar zeker niet goedkoop. In huize H.-M. brak deze week ook een energiecrisis uit | column

Robbert Minkhorst

In huize H.-M. brak deze week ook een energiecrisis uit. Geschrokken van het alarmerende Journaalitem vlogen we direct het internet op. Welke gevolgen zou de geëxplodeerde gasprijs voor ons maandtarief hebben? Ons abonnement loopt volgende maand af.

Onze huidige energieleverancier, die in ieder geval in zijn bedrijfsnaam pretendeert bescheiden tarieven te hanteren, kwam meteen met een aanbod. Ons maandelijkse voorschot zou 500 euro gaan worden. Daarmee bleef onze energie misschien wel groen, maar zeker niet goedkoop.

Het had trouwens slechter gekund. Er zijn ook al energiebedrijven die doorlopende contracten eenzijdig opzeggen. De paniek over de torenhoge tarieven treft niet alleen de consument, maar ook de producent.

Mijn vrouw Laura, die zeer bedreven is in het tegen elkaar uitspelen van online aanbieders zonder dat ze dat van elkaar weten - leve de digitale wereld van het vrijblijvende speuren, ging gelijk verder zoeken. Op haar inventarisatie kon ik een mooie analyse los laten. Onze rolverdeling thuis loopt doorgaans al gesmeerd, en zo ook nu.

Voor ons huis in Italië willen we van het gas af, maar dat is pas over anderhalf jaar. Het huis in Leiden staat nu te koop - daar gaan we dit voorjaar uit. In de tussentijd huren we nog (minimaal) een jaar iets. Dat compliceert onze situatie.

Niettemin blijkt goed zoeken ook dan nog lucratief. Je kunt contracten voor een jaar afsluiten of voor meerdere jaren. Maar zeg je voortijdig op - waar onze verhuizing ons toe dwingt, betaal je een opzegboete. Die is bij het beste onlinebod dat we vonden vijftig euro voor een eenjarig contract, en 125 voor een driejarig contract. Het maandtarief voor de langdurige overeenkomst is zo’n zestig euro goedkoper.

Dat betekent dat we die boete er na twee maanden al uit hebben. Tel uit jullie winst.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.