Biden geeft documenten 6 januari vrij voor onderzoekscommissie

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag toestemming gegeven om aan een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden documenten vrij te geven over 6 januari. Die papieren houden verband met het optreden van zijn Republikeinse voorganger Donald Trump op de dag dat het Capitool werd bestormd door een woedende menigte Trump-aanhangers.

De commissie wil vertrouwelingen van Trump vervolgen die weigeren mee te werken met de commissie. De commissie werd opgericht om de rol te evalueren die Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool. De meeste Republikeinse parlementsleden noemen de commissie een schertsvertoning en weigeren mee te werken.

De commissie heeft voormalig adviseurs van de oud-president gedagvaard vanwege hun rol tijdens de bestorming. Onder meer voormalig stafchef Mark Meadows en oud-adviseur Steve Bannon moeten uitleg geven, maar zij hebben tot nu toe geweigerd te verschijnen.

Trump heeft geprobeerd het vrijgeven van de documenten tegen te houden. Volgens hem heeft hij als oud-president het privilege om gevoelige documenten geheim te houden. Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of dit van toepassing is op een voormalig president.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.