’Verbinding’ is het mode-braak-rillingen-over-mijn-rug-woord van deze tijd | column

Richard Kemper

Ik kom nog uit de tijd dat je gewoon een goede of een slechte verbinding had. En dat had dan met je vaste telefoon te maken.

Belde je vanuit Antwerpen, dan kon de verbinding al slecht zijn. Het kon ook iets met je nieuwe boekenkast van Ikea zijn. Je had altijd een paar verbindingen te veel of te weinig. De schaafwond die je had opgelopen op je BMX-crossfiets kon je ook laten verbinden. Maar dat was het wel zo’n beetje.

Nu is verbinding het mode-braak-rillingen-over-mijn-rug-woord van deze tijd. Iedereen zoekt ’verbinding’. Tim Douwsma wil met zijn nieuwe single mensen verbinden en hij keert zich en passant meteen tegen de coronapas. Mooi, je afzetten tegen de meeste mensen omdat je ze wil verbinden. Typhoon wil ons allemaal meenemen in zijn zoektocht naar verbinding. En de zusjes Van Lexmond willen met hun Moon Calendar alle spirituelen verbinden.

Ben ik de enige die even dacht dat deze Moon Calendar ging om een blotebillenkalender, afgeleid van het bekende ’moonen’? Ik vond het al zo’n vrolijk idee van Rituals. Misschien dachten zijzelf ook dat ze dat hadden ingekocht, want toen ze erachter kwamen dat de Moon Calendar uit dezelfde overtuiging komt als waardoor Lieke en Jet begin dit jaar niet verbaasd waren over de bestorming van Capitool ’omdat de planeet Mars een transitie maakte naar Stier’, liet Rituals ze vallen als een baksteen. Niks zweverigs aan. Beetje vreemd, want de zusjes zeiden niets anders dan ze al jaren deden.

Maar ons icoon, toonbeeld en symbool van de eeuwigdurende verbinding is natuurlijk onze koning: Willem-Alexander. Het was dan ook prachtig dat hij afgelopen week slachtoffers van de toeslagenaffaire ontving. Die wilden die vreemde meneer die maar brieven bleef sturen dat ze hun schuld - die ze vaak niet hadden - moesten terugbetalen nou wel eens ontmoeten. Alle brieven waren immers ondertekend uit zijn naam.

Het was een vrolijke middag. Ze werden ontvangen op Paleis Noordeinde (WOZ-waarde 44 miljoen euro) en het schijnt dat de koning erg geëmotioneerd was toen -ie hoorde dat slachtoffers het soms met 800 euro per maand moeten doen. Kon -ie zich niks bij voorstellen. Wel bij de verdenking van fraude overigens. Vreselijk moet dat zijn. Daar had -ie ooit wel eens iets over gehoord van zijn opa. Hij kon helaas niet veel voor ze doen. En excuses voor al die onterechte brieven zaten er ook niet in.

Maar om de ellende even te vergeten beloofde hij ze een boottochtje in zijn nieuwe Wajer (2 miljoen euro). Toen hebben ze samen nog wat vakantiefoto’s gekeken van de prinsesjes in de Griekse vakantievilla (aanschaf 4,5 miljoen euro) terwijl Nederland in lockdown zat. Toen moest ie echt door, kroondomein Het Loo moest langzaam worden klaargemaakt voor de jacht. De slachtoffers voelden zich echt gehoord.

De politieke partij waar je het woord verbinding overigens het meeste tegenkomt, is het CDA. Twaalf seconden scrollen op de site en je leest dat het de partij gaat om verbinding van zo’n beetje alles. Van kernwaarden, van de gemeenschap, van de samenleving, van mensen, van partijen, van organisaties, van elkaar. Het kan niet op. Nou ja, het kan wel op, want als het aan de peilingen ligt zitten er bij de volgende verkiezingen weer drie CDA’ers thuis.

Tot zover de kracht van verbinding. Nou ja, thuis is wel de plek waar je wifi automatisch verbindt. Dat dan weer wel.

Instagram: @richardkemper

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.