Oostenrijkse regeringsleider Kurz maakt aftreden bekend

ANP Producties | Bron: ANP

Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wilde niet meer met de bondskanselier verder. Het is de bedoeling dat minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg hem gaat opvolgen.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde aanvankelijk van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisten een persoon van "onberispelijk" gedrag om de coalitie te redden. Kurz verwees naar deze "patstelling" en zei met zijn aftreden "chaos" te willen voorkomen en ruimte te willen maken voor een stabiele regering.

De Groenen verwelkomden het besluit van Kurz als juiste stap. Volgens hen maakt het een voortzetting van de coalitie mogelijk. Groenen-vicekanselier Werner Kogler zal zondag overleg hebben met opvolger Schallenberg. Hij noemde de samenwerking met de minister in het kabinet "tot nu toe zeer constructief".

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team. Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeerde hij met De Groenen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.