Eerste overleg VS-Taliban sinds terugtrekking uit Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Staten zullen voor het eerst sinds de terugtrekking uit Afghanistan persoonlijk overleg voeren met een delegatie van de Taliban, de huidige machthebbers. De gesprekken met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Taliban zullen dit weekend in de Qatarese hoofdstad Doha plaatsvinden, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De gesprekken gaan niet over het erkennen of legitimeren van de Taliban in Afghanistan", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Het is eerder een voortzetting van de pragmatische besprekingen over kwesties van nationaal belang voor de VS. De belangrijkste prioriteit is de voortdurende veilige doorgang van Amerikaanse burgers, andere buitenlanders en Afghanen."

De VS willen ook een toezegging van de Taliban om terroristen te verhinderen Afghanistan te gebruiken om de veiligheid van de Verenigde Staten of hun bondgenoten te bedreigen", voegde hij eraan toe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte niet bekend wie er namens de VS afreizen voor de besprekingen.

De laatste Amerikaanse troepen hebben Afghanistan eind augustus verlaten. Dit betekende het einde van de internationale militaire missie in het land na bijna twee decennia.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.