’De geschiedenis moet herschreven worden’, bijpraten over verdwenen kastelen

© illustratie aangeleverd

Eric Kok
Beverwijk

Spectaculaire ontdekkingen heeft het nieuwe onderzoek naar de verdwenen kastelen opgeleverd. De leden van het archeologische geofysisch team vertellen er donderdag 21 oktober over bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland in Beverwijk.

De archeologen Nancy de Jong en Rob Gruben en geofysicus Ferry van den Oever scannen de bodem met verschillende technieken. Dat deden ze bij Oud Haerlem en Marquette in Heemskerk, maar ook Huis Ter Wijc in Beverwijk en Brederode in Santpoort-Zuid. Het onderzoek strekt zich uit tot kasteel Radboud in Medemblik.

Hoewel het onderzoek nog niet afgerond is, maakt het dat de inzichten over de bouw van kastelen flink veranderen. Zo blijkt de Hollandse graaf Willem II een belangrijkere rol te hebben gehad dan steeds werd gedacht. In feite moet de geschiedenis van de middeleeuwen in Kennemerland herschreven worden.

Alle leden van het onderzoeksteam en historisch archeoloog Jean Roefstra geven in Beverwijk een toelichting op hun eigen inbreng. Zo kan een compleet beeld gegeven worden van de omstandigheden waaronder de kastelen werden gebouwd; van de verschillende bouwstijlen en -technieken, van de doordachte verdedigingsstrategieën, maar ook van de zware belegeringen en verwoestingen. Ook zal worden toegelicht hoe moderne scantechnieken de onderzoekers in staat stellen om in de bodem te kijken zonder dat er een spade in de grond hoeft te worden gestoken.

Lezing

De lezing vindt plaats in het gebouw van de BHK in de Groenelaan in Beverwijk, op donderdag 21 oktober, aanvang 20:00 uur.

Toegang €7 inclusief koffie (€2,50 voor HGMK-leden).

Het aantal zitplaatsen is beperkt, aanmelden via www.hgmk.nl

Bij de ingang wordt een corona-toegangsbewijs gevraagd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.