Excuses NOC NSF aan slachtoffers misdragingen in turnsport, kabinet steunt compensatieadvies

Van onze verslaggever
ARNHEM

Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg heeft namens sportkoepel NOC NSF excuses gemaakt aan sporters die slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Van Zanen deed dat in een reactie op het advies van een commissie die onderzocht of slachtoffers in de turnsport financiële steun kunnen krijgen. Het gaat om een bedrag van 5.000 euro, dat volgens de adviescommissie moet worden gezien als een tegemoetkoming voor het leed dat zij hebben ondergaan.

Lees ook: ’Slachtoffers turnmisbruik moeten een tegemoetkoming van 5.000 euro krijgen’

Van Zanen zei dat NOC NSF is tekortgeschoten. „Er waren al voor 2010 rapporten. We hadden het kunnen en moeten zien. We hebben verzuimd na te gaan of meldingen een structurele achtergrond hadden en of aanbevelingen werden nagevolgd. We hebben de zaken gezien als losse bomen, maar zagen niet het hele bos. Daarvoor bieden wij de sporters oprechte excuses aan”, aldus Van Zanen, die zei de aanbevelingen over te nemen.

Kabinet steunt advies

Het demissionair kabinet steunt het advies om 5.000 euro compensatie te geven aan een groep oud-turnsters die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. „Ik vind het van belang dat de oud-turnsters de erkenning krijgen die ze nodig hebben om dit hoofdstuk te kunnen afsluiten”, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Sport) aan de Tweede Kamer.

Hij zal bijdragen aan de kosten van de regeling. De bewindsman schrijft verder ’extra aandacht’ te zullen schenken aan de begeleiding van aanvragen van Slachtofferhulp Nederland. „Ik hoop op deze manier bij te dragen aan de erkenning voor de oud-turnsters.” Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de misstanden in de turnsport.

Lees hier meer: Dossier turnmisbruik

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen