Macron wil Frankrijk 'groen' industrialiseren met hightech

ANP Producties | Bron: ANP

De Franse president Emmanuel Macron wil 30 miljard euro pompen in projecten om Frankrijk met de modernste technologie te "re-industraliseren". Zo moet Frankrijk opnieuw een grote natie van innovatie worden en zich richten op de technologie van de toekomst. Het land zou volgens de president de voornaamste "hightechnatie van Europa moeten worden en kunnen concurreren met China en de VS".

Macron sprak in zijn Elyséepaleis circa tweehonderd ondernemers en studenten toe. In april zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Niet lang daarna volgen parlementsverkiezingen.

Met het extra geld worden over vijf jaar "de kampioenen van de toekomst" gefinancierd. Macron denkt hardop onder meer aan efficiënter gebruik van kernenergie en de overstap naar duurzame energie. Frankrijk zou bijvoorbeeld ook een nieuw vliegtuig kunnen ontwikkelen dat nauwelijks uitstoot veroorzaakt. Zijn land kan volgens Macron mede dankzij kernenergie al in 2030 een leiderspositie hebben in het gebruik van groene energie.

De Franse economie is zwaar getroffen door coronamaatregelen en Macron wil het gebrek aan groei compenseren met nieuwe investeringen. Het land kan volgens hem dan meteen samen met Europa een weg zoeken naar meer onafhankelijkheid van de eigen industrie. Die is nu voor veel essentiële onderdelen aangewezen op onder meer de economische reus China.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.