Velsen stopt definitief met kerstboomverbranding [video]

De kerstboomverbranding in 2019 blijkt achteraf gezien de laatste.© archieffoto united photos / rob van wieringen

Susanne Moerkerk
Velsen

De gemeente Velsen stopt per direct met de kerstboomverbranding. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Alleen wethouder Jeroen Verwoort (VVD) is tegen, zo laat hij optekenen

De verbranding is al een paar jaar een punt van discussie in Velsen. ,,We vermijden hiermee immers uitstoot van CO2, stikstof, fijnstof en kankerverwekkende stoffen’’, schrijft het college bij het besluit.

Daar staat tegenover dat veel inwoners het een traditie vinden en dat de verbranding een gevoel van saamhorigheid oproept. Het stoppen met verbranden helpt Velsen ook in de wens een duurzame, klimaatneutrale gemeente te zijn. ,,Daarnaast levert het een besparing op van 160 uur dienstverlening.’’

Goed doel

Vorig jaar was er geen verbranding in verband met corona, maar werden de ingezamelde bomen geruild voor een lot en vijftig cent. De verzamelaars konden zo individuele prijzen winnen, maar ook een hoofdprijs van 500 euro om met de klas aan een goed doel te schenken of een uitje mee te doen.

Volgens het college werd deze nieuwe manier van inzamelen goed ontvangen bij kinderen en (groot)ouders. Ook medewerkers van de gemeente raakten gemotiveerd van het inzamelen op deze wijze. Daarom is dit de manier waarop de inzameling voortaan gaat; met lootjes en zonder verbranding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.