Onderdompelen in de regionale cultuur, het kan binnenkort weer tijdens de Week van de Industriecultuur

Het affiche van dit jaar.© Illustratie Eric Coolen

Pieter van Hove
IJmond

Lange tijd was onzeker of de traditie in de herfstvakantie dit jaar door zou gaan: de Week van de Industriecultuur.

Pas drie weken geleden kreeg de organisatie van de culturele manifestatie groen licht voor het evenement dat zich tussen 15 tot en met 24 oktober afspeelt in IJmuiden, Beverwijk en (als eerste) de Zaanstreek.

Er zijn bedrijfsbezoeken in het hele gebied, theater en workshops. Vanwege de relatief korte voorbereidingstijd en de coronamaatregelen is het programma compacter dan anders. En ook staan niet alle evenementen in de krant vermeld en de exacte tijdstippen en locaties. ,,We willen voorkomen dat bij een populair onderdeel te veel mensen aanwezig zijn. Daarom is het gedetailleerde programma vanaf woensdagavond op onze website te lezen. Belangstellenden kunnen dan vanaf donderdag kaarten reserveren. Voor sommige bijeenkomsten moet betaald worden, andere evenementen zijn gratis”, aldus Mauro Smit namens de organisatie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een boottocht in Beverwijk met veel bijzonderheden.© archieffoto Ronald Goedheer

In IJmuiden doe je langs het Noordzeekanaal mee aan Overkijk, in Beverwijk kunnen kinderen naar de theatervoorstelling van de Verandermachine en in de Zaanstreek ga je naar Meel, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in de bedrijfscultuur van de oude meelfabriek de Vlijt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een verlichte watertoren aan de Dokweg.© Archieffoto Ko van Leeuwen

Een nieuwe partner van de Week van de Industriecultuur is energiereus TenneT: de onderneming geeft bezoekers een kijkje bij de werkzaamheden op drie locaties. in Zaanstad verzorgt organisatie IFIKZ de verbeelding van de industriële geschiedenis in een fototentoonstelling en een filmfestival. Dit gebeurt met vaartochten op het Noordzeekanaal en de Zaan.

(Tekst gaat door onder de foto)

Anne Bakker geeft een vioolconcert bij Ship.© archieffoto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

De organisatie hoopt hiermee een andere kant te laten zien van het industriële gebied, de geschiedenis van de cacao, de scheepvaart en de gebouwen langs het water. Testen voor Toegang is voor alle activiteiten verplicht.

Programma vanaf 14 oktober op www.industriecultuur.nl.

De verhalenvisser vertelt uit zijn rijke oeuvre.© archieffoto Studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Onderdelen

Beverwijk

Zee van Staal expedities · Haventochten Beverwijk · HEMlab workshops voor kinderen · Bedrijfsbezoeken Riwald Recycling · Bedrijfsbezoeken TenneT –hele middag · Workshops Koffiebranden · Ontwerpsessie Spoorzone · Theatervoorstellingen de Verandermachine voor kinderen · Bedrijfsbezoeken Optima Cycles · Lego Bridge Challenge voor kinderen.

IJmuiden

Rondleidingen in Ship · Vaartocht door de haven van IJmuiden en zeesluis · HEMlab workshops voor kinderen · Bedrijfsbezoek Tata Steel · Masterclass Lightpainting · Tekenworkshop met Eric Collen in Skybox Kloosterboer · Rib boot-haventochten IJhaven · Rondleidingen Oud IJmuiden · Bedrijfsbezoeken visafslag · Bedrijfsbezoek Saffier Yacht · Fototentoonstelling Abstract · Theaterwandelingen ‘Overkijk’

Zaanstad

Bedrijfsbezoek Tate & Lyle · Bedrijfsbezoeken Forbo · Bedrijfsbezoeken de Vrede · Bedrijfsbezoeken Broedplaats de Hellema · Rondleidingen HEMbrugterrein · Workshops HEMlab in broedplaats de Hellema · Instameet met Marjolein Lensink op het HEMbrugterrein · Cacaosafari

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.