We gaan weer in de autopolonaise naar het werk, de wijckerpoortmeter toont dat wetenschappelijk aan | Column

Parkeerplaats Wijckerpoort.© foto mediahuis

Koen van Eijk
Beverwijk

Dat we weer in de autopolonaise naar kantoor gaan, is wetenschappelijk aantoonbaar met door mijzelf bedachte ’wijckerpoortmeter’.

De Wijckerpoort is het grote, gratis parkeerterrein achter de bioscoop van Beverwijk. De zijstraatjes met de parkeervakken kun je beschouwen als streepjes op een meter. Hoe meer straatjes gevuld, hoe meer de meter richting rood kruipt.

Anderhalf jaar geleden stonden er in het eerste straatje misschien vier auto’s. Dat was eind maart, toen we plotseling in lockdown moesten. Iedereen deed braaf mee. We applaudisseerden voor de zorg. De wijckerpoortmeter stond in het lichtgroen.

Rond de zomer sloeg de wijckerpoortmeter plotseling uit. Zeker twee dwarsstraatjes stonden gevuld met auto’s, maar al gauw zakte het peil weer.

Afgelopen najaar begon de meter steeds meer donkergroene streepjes te vertonen. De zijstraatjes raakten voller en voller. Vooral op dinsdag en donderdag, als de meeste parttimers werken, schiet de meter nog weleens door naar het oranje.

Donderdag was het zelfs donkeroranje. In de ochtend stonden zes van de tien straatjes compleet vol. Straatje zeven was half gevuld. De straatjes acht, negen en tien waren nog leeg - afgezien van een ver weg geparkeerde auto met twee vage personen erin.

Het is wachten op een donkerrode wijckerpoortmeter, zoals in de maanden voor de lockdown. Toen stonden niet alleen alle straatjes vol, ook het aanvoerweggetje raakte verstopt door wanhopig langs de kant geparkeerde auto’s.

Het werkvolk kruipt weer massaal achter het stuur. We hobbelen slaafs achter elkaar aan de file in. De voordelen van de lockdown zijn al vergeten. De wijckerpoortmeter bewijst het. Best jammer toch.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.