Hooggerechtshof VS neigt naar doodstraf voor aanslagpleger Boston

ANP Producties | Bron: ANP

Het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar de pleger van de aanslag op de marathon van Boston in 2013, Dzhokhar Tsarnaev, de doodstraf op te leggen. Eén rechter van het hof vroeg zich woensdag tijdens een hoorzitting echter af wat de gevolgen voor Tsarnaev zullen zijn nu president Joe Biden heeft aangekondigd geen doodstraffen meer uit te voeren.

De 27-jarige uit Kirgizië afkomstige Amerikaan werd in juni 2015 al ter dood veroordeeld, maar een federaal beroepshof in Boston bepaalde vorig jaar juli dat er een nieuwe rechtszaak moest komen om te bepalen wat voor straf Tsarnaev krijgt. De jury zou niet onpartijdig zijn geweest. Het ministerie van Justitie ging in beroep tegen de beslissing van het hof toen Donald Trump nog president was. De oud-president vond destijds dat de doodstraf passend is.

Het conservatieve hof neigt naar heroplegging van de doodstraf voor Tsarnaev, al vroeg rechter Amy Coney Barrett zich af wat dat in de praktijk zal betekenen. Biden kondigde drie maanden geleden aan dat de federale overheid geen executies meer uitvoert. "De overheid heeft besloten alle executies uit te stellen, maar u vraagt hier deze aanslagpleger de doodstraf op te leggen", zei Barrett tijdens de hoorzitting tegen vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie. "Als u deze zaak wint, betekent dit vermoedelijk dat Tsarnaev moet leven onder de dreiging van een doodsvonnis dat de regering nooit van plan is uit te voeren."

Tsarnaev pleegde de aanslag op de marathon met twee zelfgemaakte bommen in een hogedrukpan waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 260 gewond raakten. Hij pleegde de aanslag met zijn broer Tamerlan, die enkele dagen later bij een achtervolging door de politie werd doodgeschoten.

Het is aan de hoogste rechtsinstantie in de VS om te besluiten wat er moet gebeuren. Het hof doet uiterlijk in juni 2022 uitspraak in de zaak.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.