Libanon in rouw na doden bij protest over onderzoek havenexplosie

ANP Producties | Bron: ANP

De Libanese premier Najib Mikati heeft voor vrijdag een dag van rouw aangekondigd nadat bij protesten in de hoofdstad Beiroet zes sjiieten door onbekenden waren doodgeschoten. De sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal hadden de protesten georganiseerd in een poging de rechter die onderzoek doet naar de havenexplosie van vorig jaar weg te krijgen.

Het leger heeft negen mensen gearresteerd. President Michel Aoun verzekerde op televisie dat de daders zullen worden gevonden en berecht. Hij noemde het onacceptabel dat "rivalen weer zijn gaan communiceren met wapens". VN-topman António Guterres deed een oproep het geweld direct te beëindigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bassam Mawlawi zei eerder dat sluipschutters een aantal slachtoffers in het hoofd hebben geraakt. Onder de doden is een 24-jarige vrouw die thuis werd geraakt door een verdwaalde kogel. Er werden massaal schoten gelost. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Motief nog onbekend

Het is niet duidelijk wie achter de schietpartij zit en wat het motief is. Hezbollah, een machtige door Iran gesteunde speler in Libanon, beschuldigde de christelijke partij LF, die is gelieerd aan Saudi-Arabië. Die partij ontkende betrokkenheid en veroordeelde het geweld.

Volgens Hezbollah is de rechter die de explosie onderzoekt vooringenomen. Twee ex-ministers hadden van de week een klacht tegen hem ingediend omdat ze een "transparante en eerlijke rechter" wilden, maar de rechtbank wees die klacht af. Het onderzoek kwam wel voor de tweede keer in een maand tijd kort stil te liggen.

Bij de explosie in de haven van Beiroet vielen meer dan tweehonderd doden en vele duizenden gewonden. De schade in de ruime omgeving was enorm. De politiek wordt nalatigheid verweten, omdat het ontplofte ammoniumnitraat al jaren in de haven lag voordat de explosie plaatsvond. Nabestaanden vinden dat het onderzoek niet snel genoeg verloopt. Zij zeggen dat functionarissen het onderzoek constant belemmeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.