Alexandra Radiusprijs voor ballerina Floor Eimers

Floor Eimers.© Foto Sebastien Galtier

Nanska van de Laar
Amsterdam

Floor Eimers heeft donderdagavond 14 oktober de Alexandra Radiusprijs toegekend gekregen. De tweede soliste van Het Nationale Ballet kreeg de prijs uit handen van zijn naamgeefster voorafgaand aan de première van ’Mata Hari’.

Eimers trad in 2012 in dienst van Het Nationale Ballet en is momenteel de enige Nederlandse ballerina aan ’de top’ van het gezelschap.

Volgens de jury, onder wie Alexandra Radius, heeft Eimers zich door de jaren heen ’tot een uiterst begaafde danseres ontwikkeld met een enorme fysieke kracht, opvallende technische begaafdheid en een uitgesproken toneelpersoonlijkheid’.

De Radiusprijs, bestaande uit een geldbedrag en een kunstwerk, werd voor de 32e keer uitgereikt. Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen Timothy van Poucke, Young Gyu Choi, Anna Tsygankova, Igone de Jongh, Marieke Simons en Clint Farha.

Eimers vindt het een eer dat zij is toegevoegd aan het rijtje dansers die de prijs voor haar hebben ontvangen. „Het was een droom om onderdeel te mogen zijn van deze prachtige traditie. En nu is het zover.”

Floor Eimers in ’Paquita’.© Foto Hans Gerritsen

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.