Oostenrijkse ex-bondskanselier Kurz beëdigd als parlementariër

ANP Producties | Bron: ANP

De Oostenrijkse ex-regeringsleider Sebastian Kurz is beëdigd als parlementariër. Hij trad afgelopen weekend vanwege een corruptieschandaal af als bondskanselier, maar blijft actief in de politiek en behoudt zijn leidende rol binnen de conservatieve ÖVP.

De 35-jarige politicus en negen anderen worden ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in het voordeel van Kurz. Hij ontkent de beschuldigingen. Er wordt daarnaast ook onderzoek gedaan naar een mogelijk valse getuigenis van Kurz in een ander corruptieonderzoek.

Kurz is vanwege zijn nieuwe functie juridisch onschendbaar. Het parlement kan zijn immuniteit intrekken, maar Kurz heeft al bekendgemaakt geen gebruik te willen maken van de regeling die parlementsleden beschermt tegen vervolging.

Het nieuwste schandaal rond Kurz leidde tot problemen binnen de coalitie. De Groenen weigerden verder te regeren met Kurz aan het hoofd van de regering, waarop hij werd vervangen door zijn partijgenoot en buitenlandminister Alexander Schallenberg. De nieuwe bondskanselier heeft gezegd nauw te gaan samenwerken met Kurz.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.