Nederland is het enige land dat nog geen coronaherstelplan heeft ingediend in Brussel, dus ligt daar nu zes miljard euro te verstoffen | Commentaar

Rens Koldenhof

Vrijdag leverde Bulgarije als de op een-na-laatste lidstaat haar plannen in bij de Europese Commissie om te herstellen van de impact van corona op de economie van dat land. Europa heeft daar maar liefst 700 miljard euro voor klaar liggen. Het wachten is nu op de laatste aanvrager: Nederland.

Ons land maakt aanspraak op een slordige zes miljard euro aan covid-steun. Dat is ongeveer twee keer zoveel als nu is uitgetrokken voor de verzachtende maatregelen om de exploderende energieprijzen te compenseren. Geen kattendrek dus. Niet dat het geld straks weg is, maar het ontbreken van enige urgentie bij de aanvraag is - zeker ten opzichte van sectoren in de samenleving, die nog altijd lijden onder de maatregelen om de pandemie te beteugelen - niet te verkopen.

Nederland heeft nog geen corona-herstelplan in geleverd, omdat het land nog altijd bestuurd wordt door een demissionair kabinet. De zittende bewindslieden willen het verdelen van de Europese poet overlaten aan hun opvolgers. Dat is netjes, maar netjes duurt nu wel heel erg lang. Zondag 17 oktober is het precies zeven maanden geleden dat Nederland mocht kiezen wie die opvolgers zouden moeten zijn. Van uitstel van die verkiezingen op het hoogste punt van de derde besmettingsgolf, wilde niemand weten. Daarvoor waren de problemen die de nieuwe ploeg moest aanpakken immers te groot. Haast was geboden om te werken aan een voorspoedig herstel.

Inmiddels is deze formatie opgestoomd naar de tweede plaats op de lijst van langste formaties ooit. Nog een dikke week en Rutte IV passeert Rutte III, waarvoor met 225 dagen ook al ruim de tijd was genomen. Het gevoel van urgentie bij het nog zittende kabinet uit zich vooral in bewindslieden die nu al de kuierlatten nemen naar een functie elders. Nu mag dat immers nog bijna onbelemmerd.

Deze baantjescarrousel biedt overigens nog de enige garantie dat straks een nieuwe frisse ploeg aan de slag gaat. Na zeven maanden martelen zitten nu immers dezelfde partijen om tafel waar we het tot aan de verkiezingen mee hebben moeten doen. Om zo in nieuw leiderschap te blijven geloven, moet je wel heel erg positief in het leven staan.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.