17 missionarissen van Amerikaanse organisatie ontvoerd in Haïti

ANP Producties | Bron: ANP

Een gewapende bende heeft zaterdag een groep missionarissen uit de Verenigde Staten en hun familieleden ontvoerd in Haïti, meldde zondag Christian Aid Ministries, de organisatie waartoe de zendelingen behoren. Het gaat om zeventien mensen: zeven vrouwen, vijf mannen en vijf kinderen. Een van hen heeft de Canadese nationaliteit, de overige zestien zijn Amerikaanse staatsburgers.

De missionarissen werden ontvoerd toen ze na een bezoek aan een weeshuis in de hoofdstad Port-au-Prince met de bus naar het vliegveld onderweg waren om een deel van de groep af te zetten. Wat er precies met de groep is gebeurd is onbekend, behalve dat de ontvoerden worden vastgehouden door een bende genaamd 400 Mawozo.

Bendegeweld is bezig aan een opmars in Port-au-Prince, onder meer door middel van ontvoeringen. Volgens sommige schattingen bezitten bendes momenteel ongeveer de helft van de stad. Sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli en een aardbeving in augustus, waarbij meer dan 2000 mensen om het leven kwamen, is het geweld alleen maar toegenomen. Maandag werd nog een schoolbus beschoten, waarbij vijf gewonden vielen. Verderop in de stad werd een bus gekaapt.

Mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de zendelingen. "We roepen op tot de bevrijding van de ontvoerde personen, of het nu Amerikaanse burgers of om andere nationaliteiten gaat", zei bijvoorbeeld Gedeon Jean van het Center for Analysis and Research in Human Rights, gevestigd in Port-au-Prince. Hij noemde de huidige situatie "schadelijk voor de menselijke waardigheid".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.