Duitse Groenen akkoord met onderhandelingen over coalitieregering

ANP Producties | Bron: ANP

De Duitse Groenen, de Bündnis 90/Die Grünen, zijn zoals verwacht zondag ook officieel akkoord met het aangaan van onderhandelingen over een coalitieregering met de sociaaldemocratische SPD en de liberale ondernemerspartij FDP. Het partijbestuur van de Groenen gaat ervoor nadat de drie partijen achter gesloten deuren acht dagen lang verkennende gesprekken hadden gevoerd.

Ze willen nu een stap verder. Het bestuur van de SPD van kandidaat-premier Olaf Scholz is vrijdag meteen na die gesprekken akkoord gegaan. En maandag doet het FDP-bestuur dat naar verwachting ook. De drie zijn allemaal winnaars bij de verkiezingen van 26 september en hebben samen een gerieflijke meerderheid van meer dan vierhonderd zetels in de Bondsdag (735 leden).

De voorzitter van de Groenen, Robert Habeck, zei dat er "groene geschiedenis" wordt geschreven en dat "we in een tijd van hoop zijn aangekomen". Of de coalitie eenvoudig te smeden zal zijn, is verre van vanzelfsprekend. De krant Bild voorziet al enorme problemen bij de verdeling van ministerposten.

Zo zouden Habeck en FDP-voorzitter Christian Lindner allebei aanspraak maken op de post minister van Financiën. In liberale kringen zijn al uitspraken te horen dat Lindner op Financiën een voorwaarde zou moeten zijn voor deelname aan de verder linkse regeringsploeg. Ook de financiering van ambitieuze regeringsplannen is vooralsnog een vraagteken. De drie stelden vrijdag dat de belastingen niet omhoog gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.