Japan verwacht meer kernenergie nodig te hebben voor klimaatdoel

ANP Producties | Bron: ANP

Japan nam bij het opstellen van klimaatdoelen aan dat het tientallen kernreactoren zou herstarten. Dat zei een topbestuurder van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) tijdens een debat in aanloop naar de landelijke verkiezingen van eind deze maand.

Japan staat op de lijst van landen die de meeste broeikasgassen uitstoten op de vijfde plaats. De regering wil dat die uitstoot in 2030 zeker 46 procent lager ligt dan in 2013. Secretaris-generaal Akira Amari van de LDP zei dat volgens overheidsplannen dertig kernreactoren opgestart moeten worden om dat doel te halen.

Het gebruik van kerncentrales ligt in Japan gevoelig vanwege de nucleaire ramp in Fukushima, die leidde tot een enorme evacuatie. Het land heeft het gebruik van kernenergie teruggeschroefd na dat drama in 2011. Amari zei dat er op dit moment maar negen kernreactoren worden gebruikt.

Klimaatneutraal

Landen proberen de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen om de opwarming van de aarde af te remmen. CO2 en andere broeikasgassen houden in de atmosfeer warmte vast en daardoor loopt de temperatuur op aarde op. Dat leidt onder meer tot een stijging van de zeespiegel en meer extreem weer.

Japan, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben aangegeven dat ze in 2050 helemaal klimaatneutraal willen zijn. China en Rusland mikken op 2060. De internationale aanpak van klimaatverandering wordt over twee weken besproken op de volgende grote klimaattop, COP26. Die wordt gehouden in Glasgow.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.