Microsoft zet met vragenuur voor omwonenden het hek van de veelbesproken datacenters een klein stukje open

Presentatie Microsoft

Presentatie Microsoft

Mirjam van der Puijl
Middenmeer

Maandag zette Microsoft voor het eerst de hekken rondom hun veelbesproken datacenters virtueel op een kier. In wat de eerste van een reeks informatiebijeenkomsten moet worden, konden belangstellenden vragen stellen aan de techgigant.

Een charmeoffensief mag het heten. Op de dag dat bij Middenmeer de eerste palen de grond in gaan van twee nieuwe datacenters in Het Venster, nodigde Microsoft omwonenden uit om hun vragen af te vuren op medewerkers. Eerder al gaf de Amerikaanse baas van alle megadatacenters van Microsoft, Noelle Walsh, een interview.

Lees ook: Het verzet tegen de nieuwe megadatacenters in Noord-Holland kost Microsoft miljoenen per maand

Nieuw? Voor de techreus wel. Datacenters zijn überhaupt vaak gehuld in geheimzinnigheid, vaak met veiligheid als argument. Wie zijn intrek neemt in het geplande gigadatacenter in Zeewolde is bijvoorbeeld officieel nog steeds niet bekend.

Ook op haar ’campus’ in de Wieringermeer, daar gevestigd sinds 2014, verstopte Microsoft zich jaren achter driedubbele beveiliging en hoge zwarte hekken. Met de twee nieuwe datacenters in aanbouw komt het totaal op de campus op negen.

,,Ik realiseer me dat we dit eerder hadden moeten doen, misschien zes jaar eerder al’’, zegt Michel N'Guettia, director van Microsofts clouddiensten in West-Europa. Daarom wil hij op herhaling, twee of drie keer per jaar. ,,Naar behoefte.’’

Een uur de tijd hebben de omwonenden en Microsoft om elkaar beter te leren kennen. Wel is de bijeenkomst virtueel, wat in dit geval betekent: strak geleid. De bezoekers (een kleine honderd, volgens de organisatoren) kunnen elkaar niet zien, en elkaars schriftelijke vragen in het vragenhalfuurtje niet lezen.

Technologie officer Rob Elsinga presenteert het plan voor de nieuwe datacenters 13 en 14

Technologie officer Rob Elsinga presenteert het plan voor de nieuwe datacenters 13 en 14

De meeste omstreden onderwerpen passeren kort de revue: water- en energieverbruik, duurzaamheid, de verdozing van het landschap. Hoofd technologie Rob Elsinga legt uit dat het datacenter de servers met lucht koelt, en pas water inzet als de buitentemperatuur 27 graden is. Dat de 360 megawattuur aan energie die de Nederlandse datacenters nu nodig hebben groen is, en de datacenters ,,nu al CO2-neutraal zijn’’. En dat Microsoft plannen heeft om ze in 2030 CO2-negatief te maken, waarbij CO2 uit de lucht moet worden gehaald door maatregelen als herbebossing.

Aandacht is er ook voor de fondsen die het bedrijf sinds 2018 beschikbaar stelt aan scholen en non-profits in de regio. Techlessen voor ouderen, programmeerlessen voor kinderen, een samenwerking met twee ROC’s om datacenterpersoneel op te leiden. Nieuwe aanvragen zijn welkom. En, is de belofte, er komt meer aandacht voor vergroening en een betere ’landschappelijke inpassing’ van de dozen - planten, bomen en struiken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.