Drie partijen beginnen overleg over Duitse regeringscoalitie

ANP Producties | Bron: ANP

Drie Duitse partijen zijn bereid onderhandelingen te beginnen over een regeringscoalitie. Als laatste partij ging maandag de liberale FDP akkoord, melden Duitse media. Eerder hadden de sociaaldemocratische SPD en de milieupartij De Groenen al ingestemd.

De SPD regeerde de afgelopen jaren met de christendemocraten (CDU/CSU) onder leiding van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Zij stopt ermee en de CDU/CSU leed een historisch verlies bij de jongste parlementsverkiezingen. De SPD wil het nu over een andere boeg gooien.

De sociaaldemocraten, de Groenen en de FDP boekten winst bij de verkiezingen van 26 september. Zij hebben samen een duidelijke meerderheid in het parlement.

Verkeerslichtcoalitie

Mocht het overleg tot een coalitie leiden, dan kan de SPD als grootste partij de nieuwe regeringsleider leveren. Minister van Financiën Olaf Scholz maakt de meeste kans Merkel op te volgen. Duitsland krijgt dan na 16 jaar weer een sociaaldemocratische bondskanselier. Scholz is nu al vicekanselier.

De drie partijen, die verwijzend naar hun partijkleuren de zogenoemde verkeerslichtcoalitie kunnen vormen, spraken de afgelopen weken al intensief met elkaar. Het minimumloon moet naar 12 euro per uur stijgen. Ook moet er sneller meer duurzame energie komen. Verder zouden enkele belangrijke belastingen niet worden verhoogd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.