Met zijn strandfiets blijft Richard gaan. ’Ik vogel de route vooraf altijd zo uit dat ik terug met meewind fiets’

Richard Leurs.

Richard Leurs.© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Achterop zijn BMW-cabrio zit de speciale strandmountainbike van Richard Leurs. Hij heeft er net dik twee uur fietsen opzitten.

Begonnen hier op de parkeerplaats bij zwembad De Heerenduinen, iets verderop Nationaal Park Zuid-Kennemerland in gereden en vervolgens door het duin richting Noordwijk, waar hij de terugweg is aangevangen. ,,Lekker met de wind in de rug terug over het strand”, zegt hij. ,,Ik vogel de route vooraf altijd zo uit dat ik terug met meewind fiets.”

De sportieveling vertelt dat hij het hele jaar door rijdt en dat wanneer hij over het strand gaat rijden een speciale ’strandfiets’ gebruikt: ,,Ik kon deze een tijdje terug voor een zacht prijsje van een vriend overnemen. Ik ben er blij mee, want hij heeft een dikkere, vrij gladde achterband met minder profiel dan de voorband. Doordat die achterband glad is, zakt de fiets niet weg in het zand. Je blijft grip houden. Dat geldt ook voor het duin en bos: of er nou modder, grind of bladeren op de weg liggen, je hebt er geen last van. Je kan gewoon lekker blijven trappen.”

Ontspanning

Hij kijkt op zijn fietscomputer: per uur heeft hij iets meer dan 23 kilometer afgelegd over een tocht van ruim 50 kilometer. ,,Dat is niet bijzonder snel”, zegt Richard die in het dagelijks leven directeur ICT en Innovatie bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam is. ,,Ik ben een recreatieve rijder, het is voor mij pure ontspanning na een week op kantoor werken. Verstand op nul en fietsen maar. Ik maak er nooit een wedstrijd van voor mezelf.”

Nou zat een snelle tijd er deze zaterdag sowieso niet in, zegt hij. ,,Op het strand bij Zandvoort was het druk met wandelaars en loslopende honden. Dan ga ik automatisch rustig rijden. Ik had eigenlijk iets eerder van huis moeten gaan, want met dit weer weet je dat het druk wordt.”

Als hij nou zo direct thuis is, heeft hij dan een goed gevoel de rest van de dag?

Lacht: ,,Dat heb ik nu al.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.