Strijkkwartet en pianist in ’t Mosterdzaadje

Het Cugnon kwartet.

Het Cugnon kwartet.© Aquarel Cees van der Woude

Van onze verslaggever
Santpoort-Noord

Op vrijdag 22 oktober om 20 uur spelen vier strijkers in ’t Mosterdzaadje. Van Joseph Haydn het Strijkkwartet op. 76 no. 4 ’Sunrise’ en van Franz Schubert het Strijkkwartet no. 14 in d ’Der Tod und das Mädchen’.

Het strijkkwartet bestaat musici die verbonden zijn aan het Cugnon Project. Dat zijn de violisten Anna Steenhuis en Chris Duindam, altvioliste Hannah Donohoe en cellist Oliver Parr.

Het Cugnon Project is een stichting met als doel jong muzikaal talent een podium te bieden temidden van gerenommeerde professionele musici en wil door concerten op toegankelijke wijze te presenteren een ambassadeur zijn voor de klassieke kamermuziek. Daarnaast is het Cugnon Project een collectief van musici uit verschillende generaties die zich samen inzetten voor deze concerten. De artistieke leiding van het Cugnon Project is in handen van Chris Duindam.

Op zondag 24 oktober om 15 uur is het de beurt aan pianist Sergey Smirnov. Dankzij de Smirnov maken luisteraars in ’t Mosterdzaadje kennis met de Amerikaanse pianist Frederic Anthony Rzewski. Zondag worden de 36 variaties op een Chileense strijdlied uitgevoerd. ’¡El pueblo unido jamás será vencido’, ofwel ’Het verenigde volk zal nooit worden verslagen’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sergey Smirnov.

Sergey Smirnov.© Foto pr

Rzewski (1938) is een Amerikaans componist, muziekpedagoog en pianist. Sergey Smirnov voert een van zijn bekendste werken uit deze middag. Het tonale thema van het Chileense strijdlied wordt 36 keer bewerkt in technieken als minimalise en serialisme.

In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist. Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier.

.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.