Om natte voeten te voorkomen: drainage onder viaduct Zeestraat bij Wijk aan Zee wordt vervangen

De Zeestraat onder het viaduct.

De Zeestraat onder het viaduct.© Archieffoto

Richard Stekelenburg
Wijk aan Zee

Om te zorgen dat de tunnelbak in de Zeestraat bij Wijk aan Zee niet vol water regenwater komt te staan, wordt vanaf maandag 1 november de drainage daar vervangen.

De huidige afwatering is dichtgeslibd en werkt niet goed meer. Daardoor is de kans op wateroverlast in de tunnelbak groot. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half december – als het weer niet tegen zit. Haarsma Infra & Milieu voert de werkzaamheden uit.

De tunnelbak is in de jaren ’60 aangelegd op verzoek van Tata Steel. Het bedrijf betaalt sindsdien het beheer en onderhoud van de drainage. Ook deze vervanging wordt betaald door de staalreus.

De rijweg van de Zeestraat ligt onder het viaduct van Tata Steel lager dan de grondwaterstand. Zonder maatregelen zou de tunnelbak vol water staan. Om die reden wordt het grondwater via drainage-buizen afgevoerd en weggepompt. Nu de huidige de drainagebuizen zijn dichtgeslibd kan het water niet goed weglopen.

Bereikbaar

Wijk aan Zee blijft gedurende de werkzaamheden steeds bereikbaar. De aannemer werkt namelijk alleen in de zijkant van de rijweg. De brede klinkerstroken aan weerszijden worden opgebroken om daar, op ongeveer 1 à 2 meter diepte, een nieuwe drainage aan te leggen. De oude drainage onder de asfaltrijweg blijft gewoon liggen. De rijweg zelf hoeft daarom niet opgebroken te worden.

Wel wordt één rijstrook afgezet. Tijdens de werkzaamheden is er een om-en-om-regeling om het verkeer in en uit Wijk aan Zee te laten rijden. Indien nodig zet de gemeente Beverwijk verkeersregelaars in.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.