Help trampolinetoppers Lieke en Romana om zo hoog mogelijk te komen op het WK in Bakoe: ’Fijn dat de club een donatie-actie heeft opgezet’

Lieke(l.) en Romana gaan beiden naar het WK trampolinespringen in Bakoe.

Lieke(l.) en Romana gaan beiden naar het WK trampolinespringen in Bakoe.© united photos/rob van wieringen

Kees de Boer
Velserbroek

Trampolineclub TVIJ heeft met de twaalfjarige Lieke van Vierzen uit Velserbroek en de Haarlemse Romana Schuring (26) twee toppers in huis die zich hebben geplaatst voor deelname aan het wereldkampioenschap volgende maand in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

De twee sportsters hebben centjes nodig, want de bond vergoedt geen reis- en toernooikosten. De club doet een oproep aan de bewoners van Velsen om ze met een donatie een steuntje in de rug te geven.

Lieke zit in de brugklas van het Ichthus Lyceum in Driehuis en heeft tijdens kwalificatiewedstrijden de limiet voor het wereldkampioenschap ruimschoots behaald. En dat was een verrassing, want ze had vanwege alle coronaperikelen een matige voorbereiding achter de rug.

Romana - die naast dat ze bij TVIJ traint, ook lid is van Flik-Flak in Den Bosch - was eigenlijk al zeker van een plekje in het team. Dat was een meevaller, want tijdens de kwalificatie werd ze geplaagd door een knieblessure en kon ze niet optimaal presteren.

2500 euro

Allebei gaan ze dus eind november de strijd aan met andere internationale trampolinetoppers. En daar hebben ze wel enige financiële steun bij nodig, want De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) ondersteunt de trampolinesport niet langer financieel.

Een en ander betekent dat Lieke En Romana zelf alle toernooikosten en de prijs van de vliegreis zelf moeten betalen. En dat is een stevig bedrag: ongeveer 2.500 euro per persoon.”

„Dat geld hebben we zelf niet en daarom zijn we blij dat de club een donatie-actie heeft opgezet”, zeggen de dames. „Er hebben zich inmiddels al mensen gemeld die ons willen helpen.”

Kansen

Of ze kans maken om in de medailles te geraken?

„Ik ben blij als ik in de middenmoot eindig”, zegt Romana. „De concurrentie uit de hele wereld is behoorlijk groot, dus ik moet wel realistisch in zijn. Ik kan punten scoren op het gebied van de moeilijkheid van de sprong en op de netheid van de sprongen. Ik hoop in de top-20 te eindigen.”

Ook Lieke - die een week later dan Romana naar Bakoe afreist - houdt het aan de voorzichtige kant: „Ik ben ook blij als ik in de middenmoot eindig. Ik ga natuurlijk mijn best doen om zo hoog mogelijk te komen, ook in mijn sprongen, want daar scoor ik punten mee, maar verwacht niet dat ik een medaille ga halen. Dat is iets voor de toekomst misschien.”

Donatie

Iedereen die een bijdrage wil leveren, kan een donatie overmaken op rekeningnummer NL56 RABO 0107385031 ten name van Turnvereniging IJmuiden onder vermelding van ’Samen voor Romana en Lieke’. Of neem voor meer informatie over deze donatie-actie contact op met TVIJ.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.