VV IJmuiden boekt eerste overwinning van het seizoen

Justin Balm (links) in duel met spits Levy van Nispen van United/DAVO.

Justin Balm (links) in duel met spits Levy van Nispen van United/DAVO.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Rob Spierenburg
Velsen-Zuid

Er zijn wedstrijden die aan het einde van een voetbalseizoen cruciaal blijken te zijn. Dat zou voor de zaterdagse derdeklasser VV IJmuiden best eens het met 2-1 gewonnen thuisduel tegen United/DAVO kunnen zijn.

Na slechts twee punten te hebben gesprokkeld in vier duels wist alles en iedereen bij IJmuiden dat de ommekeer snel moest komen. Anders zou het in de sterke poule A van de derde klasse wel eens mis kunnen gaan.

Met veel ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, gaat een elftal waarin de onzekerheid alleen maar toeneemt gegarandeerd een loodzwaar seizoen tegemoet. Voor je het weet kukel je naar de kelder van het zaterdagse amateurvoetbal.

Nadat trainer Tom Jacob vlak voor het eerste fluitsignaal van het nieuwe voetbaljaar plotseling was vertrokken was een valse start voorspelbaar voor de selectie die een groot aantal piepjonge spelers herbergt. Vanzelfsprekend had Jacobs opvolger Robin Ernest (gesteund door Edwin Eefting) behoefte aan tijd om samen met de spelersgroep aan de nieuwe situatie te wennen. Maar tijd was er niet.

Na twee gelijke spelen ging IJmuiden in eigen huis hard onderuit tegen HFC en verloor vervolgens in Zaandam van ZCFC. Al na vier competitieweken verschenen er donkere wolken boven de club die zo’n beetje woont in de zaterdagse derde klasse. De enige manier om de dreigende lucht te verdrijven is winnen. Dat lukte zaterdagmiddag tegen United/DAVO dat met vier punten uit vijf wedstrijden inmiddels een slechtere start doormaakt dan IJmuiden.

Splijtende dieptepass

Ook de Schalkwijkse ploeg van trainer Wessel Colijn snakt naar een klinkende zege. Al bleek daar in Velsen-Zuid aanvankelijk niets van. United keek rustig toe hoe IJmuiden na een splijtende dieptepass dwars door het midden al na twee minuten op voorsprong kwam. Daan Gravemaker schoot raak. Een kwartiertje later was het 2-0 via opnieuw Gravemaker. Weer stond United erbij en keek er naar.

Dat het ontstane zelfvertrouwen bij de spelers van IJmuiden flinterdun was, bleek na een half uur toen United/DAVO de aansluitingstreffer maakte. Een onvervalste zaalvoetbalgoal na een snelle combinatie die eindigde bij Mohamed Darkaoui. In het volle strafschopgebied kapte hij zichzelf knap vrij en rondde onberispelijk af. De dreun kwam hard aan bij de thuisploeg. IJmuiden was op slag niet meer in staat tot het geoliede spel van de beginfase en manoeuvreerde zich in een pot vechtvoetbal dat tot het eindsignaal zou duren.

Als United/DAVO gebruik had gemaakt van het surplus aan techniek en vernuft, dan had IJmuiden de derde nederlaag van het seizoen te slikken gekregen. Maar de mannen van Colijn vergaten te combineren en probeerden het telkens te gehaast en van grote afstand. Soms kwam een bal tussen de palen terecht. Altijd stond of lag de atletische doelman Tom Hoogendijk in de weg.

Na de wedstrijd kreeg trainer Robin Ernest van IJmuiden in de bestuurskamer uit onverwachte hoek een kritische opmerking te slikken. ,,Jullie kozen na een half uur alleen nog maar voor lange halen naar voren’’, sprak scheidsrechter Buffing op verwijtende toon. ,,Ik heb me helemaal de tandjes gelopen.’’

VV IJmuiden-United/DAVO 2-1

2. Gravemaker 1-0, 15. Gravemaker 2-0, 30. Darkaoui 2-1.

IJmuiden: Hoogendijk; Eefting, Prinsse, Hille (46. Dams), Othman, Van der Meer, Balm, Gravemaker (65. Ait Bouazza), Veldman (85. Ebbeling), Heine-

meijer, Dominggus (46. Jansen).

United/DAVO: Geerlings; Huizinga, Kroon, Mensah, Koster (60. Badawy); Bouzia, Darkaoui, Nelissen; Amoako (46. Akmum (70. Malloul)), Van Nispen, Kutlu.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen