EMA geeft ook goedkeuring voor boosterprik coronavaccin Moderna

ANP Producties | Bron: ANP

Het coronavaccin van Moderna kan gebruikt worden voor het geven van een zogenoemde 'boosterprik' aan alle mensen van 18 jaar en ouder, zo heeft het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maandag bepaald. Het Moderna-vaccin mocht al gebruikt worden om mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik te geven.

Het kan zijn dat de afweer door vaccins tegen het coronavirus na een tijd afzwakt. Het geven van een boosterprik met Moderna zes tot acht maanden na de tweede dosis zorgt voor een toename van het aantal antilichamen, aldus EMA. Het boostershot bevat een halve dosis van het vaccin. De mogelijke bijwerkingen na de derde prik lijken op die na de tweede dosis, stelt EMA.

Eerder concludeerde het geneesmiddelenbureau al dat het vaccin van Pfizer gebruikt kan worden voor een boosterprik voor 18-plussers, minstens zes maanden na de tweede dosis. Het vaccin kan daarnaast net als Moderna ingezet worden als derde prik voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Die derde prik moet dan minstens 28 dagen na de tweede dosis gezet worden.

EMA verwacht binnenkort ook data van vaccinmaker Janssen, waarmee het geneesmiddelenbureau kan oordelen over een boosterprik met dat middel.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.