Ik ben geen Neanderthaler die per se moet neuken | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Henry accepteert dat zijn vrouw minder behoefte aan seks heeft. Liefde is belangrijker voor hem.

Henry en José zijn 34 jaar getrouwd. José heeft altijd moeite gehad met seks. Henry probeert zijn liefde te uiten, zonder haar grenzen te overschrijden.

„José, is er altijd eerlijk over geweest. ’Ik heb iets naars meegemaakt’ zei ze. ’Seks is voor mij niet wat het zou moeten zijn.’ Het brak mijn hart. Niet voor mezelf, bedoel ik. Ik ben geen Neanderthaler die per se moet neuken. Maar gewoon voor haar. Met een ander naar bed gaan, is iets moois, het kan zo leuk zijn. Iemand heeft haar dat afgenomen.

We kregen verkering toen we begin 20 waren. Ik had al flink met meisjes geëxperimenteerd en stond altijd paraat voor een vrijpartij. Bij José merkte ik dat ze me leuk vond en toch niet bepaald stond te springen om verder te gaan dan een beetje zoenen. Eigenlijk vond ik dat wel mooi aan haar. Er was iets mysterieus. Ik had haar geen moment minder gerespecteerd als we meteen in de koffer waren gedoken, maar haar afscheidskus die eerste avond, had iets van een belofte. Alsof er nog meer zou komen.

Dat kwam er. We kregen verkering en zijn uiteindelijk getrouwd. En ja, we kregen ook twee kinderen, want er is een periode geweest dat we het af en toe deden. José is een geweldige vrouw. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik haar zag, op een strandfeestje. Die getoupeerde paardenstaart en haar verlegen lach die steeds breder werd naarmate de avond vorderde. Terwijl de rest van het feestje steeds luidruchtiger werd en dronken jongens rond het kampvuur dansten, zaten wij alleen maar te kletsen.

Helemaal aan het begin, dacht ik dat ik gewoon geduld moest hebben. Ze zou in de loop der tijd heus wel willen. Maar toen het er eindelijk van kwam, leek ze verkrampt te wachten tot het over was. Achteraf heb ik spijt dat ik niet beter aanvoelde dat ze echt niet wilde. Ze deed het voor mij, in de veronderstelling dat het erbij hoorde. Later heeft ze me verteld hoe bang ze was dat ik het uit zou maken als ze me geen seks zou geven. Ik vond dat zo erg. Alsof ik de volgende man in haar leven was die haar ergens toe dwong dat ze niet wilde.

Toen ze op een avond in huilen uitbarstte, heb ik pas durven vragen of ze eigenlijk wel genoot als we het deden. Nee, was het eerlijke antwoord. Heel pijnlijk, voor ons allebei. Vanaf dat moment hebben we afspraken gemaakt. Ik weet wat José wel en niet fijn vindt. Dat is belangrijk. En zij weet dat ze altijd haar grenzen aan mag geven. Ik vind dat niet altijd makkelijk natuurlijk, want op zo’n moment heb ik behoefte aan intimiteit. Ik vind José een prachtige vrouw, ik hou van haar en ik vind het fijn om door haar te worden aangeraakt. Maar ik zou haar nooit pijn willen doen, dus stop ik meteen en vraag wat ze wél wil. We gaan dan samen een film kijken, lekker dicht tegen elkaar aan. Of we knuffelen een tijdje. Soms dansen we in de kamer of stelt ze voor me te masseren. Jaren geleden hebben we een open relatie geprobeerd. In de praktijk betekende dat dat ik degene was die seks buiten de deur mocht hebben, want zij had de behoefte niet. Ik vond het grootmoedig van haar, maar toen ik eenmaal met een andere vrouw stond aan te pappen, voelde ik me zo’n lul. Ik wilde alleen nog maar naar huis.

José is in therapie geweest. Voor haar trauma’s dus. We hoopten wel dat ze in het verlengde daarvan misschien zou kunnen genieten van seks, maar dat is nooit een doel op zich geweest. Onze relatie is namelijk niet minder omdat we geen seks hebben en zij is niet een mindere partner omdat ze het niet wil. Uiteindelijk heeft de therapie haar geholpen in alles en in zekere mate met intimiteit, maar seks zal nooit iets zijn waar ze uit zichzelf behoefte aan heeft. We hebben ons daar samen bij neergelegd, juist omdat we zoveel van elkaar houden. Het is goed zo. Ik heb liever een vrouw die zich veilig bij me voelt dan een seksleven dat hooguit voor één persoon een beetje lekker is.”

Lees hier meer Over Liefde

Wil jij (anoniem) jouw verhaal Over Liefde delen? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.