Succesvol Zomerpret wordt in 2022 herhaald: ’Meer dan 90 procent van de kinderen vond de activiteiten leuk tot heel leuk’

In Velserbeek konden kinderen op verschillende dagen lasergamen.© archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Susanne Moerkerk
Velsen

Ongeveer 1800 kinderen hebben afgelopen zomer meegedaan aan de activiteiten van Zomerpret. De sportieve en culturele activiteiten waren zo’n succes dat er komende zomer ook weer een programma met sport en spel wordt opgezet.

Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen in de zomervakantie van 2022, net als afgelopen zomer, kennismaken met het sport-, kunst-, cultuur- en scoutingsaanbod in Velsen. Het college neemt het activiteitenprogramma op in het Nationaal Programma Onderwijs, waardoor er budget van het Rijk voor is. Daarvan wordt 35.000 euro gereserveerd voor de tweede editie van Zomerpret.

Roofvogels

Dit jaar werd Zomerpret voor het eerst gehouden. Kinderen konden bijvoorbeeld gratis naar een les over roofvogels bij de ruïne van Brederode en lasergamen in Velserbeek. Ook waren er theateractiviteiten en was er aandacht voor muziek. Het programma bevorderde de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen, stellen burgemeester en wethouders. ,,Tijdens de coronacrisis liepen kinderen namelijk onder andere op dit vlak een achterstand op.’’

De gemeente zegt veel enthousiaste reacties te hebben gekregen na afloop. De activiteiten waren voor alle Velsense kinderen van 4 tot en 12 jaar oud toegankelijk. Dat is volgens een deelnemende organisatie ook een kracht van het programma. De kinderen die meededen konden ook laten weten wat ze van de activiteiten vonden. Meer dan 90 procent vond de activiteiten leuk tot heel leuk en zou willen dat er elk jaar een zomerprogramma plaatsvindt. Ook ouders zijn tevreden en hopen op een vervolg. Hun verzoek is inmiddels verhoord. Sommige kinderen wilden andere activiteiten, zoals meer muziek of activiteiten in de natuur, maar vonden het aanbod al erg gevarieerd en leuk. Ook was het aanmelden voor de verschillende onderdelen eenvoudig, blijkt uit de terugkoppeling van de ouders.

Planning

Er is nog geen programma van activiteiten opgesteld voor 2022. Organisaties op het gebied van kunst-, cultuur-, sport-, en scoutingswerk kunnen vanaf 1 januari 2022 een subsidieaanvraag indienen om zomeractiviteiten te organiseren voor kinderen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.