Taart, mozaïek en vossenjacht bij feest op Floriant in Velserbroek: ’In de nabije toekomst gaan we ook buitenschoolse activiteiten houden waar ieder kind welkom is’

Edith, Eva en Yorick (vlnr.) zijn winnaars van de taartbakwedstrijd.

Edith, Eva en Yorick (vlnr.) zijn winnaars van de taartbakwedstrijd.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Daniëlle, Hannah en Fenna aan het werk met het mozaïek.

Daniëlle, Hannah en Fenna aan het werk met het mozaïek.© foto kees de boer

1 / 2
Kees de Boer
Velserbroek

Ooit was het basisschool Het Anker in Velserbroek, sinds enige tijd is het ’Kindcentrum Floriant’, een organisatie waarbij naast een school, ook een BSO en een peuteropvang onder één dak te vinden zijn. De kinderen van de nieuwe onderwijsorganisatie in Velserbroek vierden vrijdag de hele dag feest om dat luister bij te zetten.

Vroeg in de morgen komt wethouder Marianne Steijn *) op bezoek om het geheel een officieel tintje te geven. En nu zij er toch is, neemt zij ook maar even de prijsuitreiking van de taartenbakwedstrijd - waar de kinderen dagen aan gewerkt hadden - voor zijn rekening.

Winnares is de negenjarige Edith, die een fraai baksel heeft gemaakt met daarop de passende tekst ’Groei en bloei Floriant’ in het fondant. De jury vond het ’groei en bloei’ heel toepasselijk voor een kindcentrum dat Floriant heet.

,,Ik heb het samen met mijn moeder bedacht van dat groei en bloei”, zegt het meisje eerlijk. ,,Maar ik denk dat ik ook heb gewonnen omdat mijn taart heel lekker is.”

Mozaïek

Er zijn meer feestelijke activiteiten deze vrijdag. In een ander lokaal is het een komen en gaan van kinderen uit verschillende groepen die aan de slag gaan met het nieuwe logo van Floriant. Dat wordt opgebouwd uit allerlei mozaïekstukken, waar door alle groepen met toewijding aan wordt gewerkt.

,,Je moet goed opletten dat je de steentjes niet met de ribbelkant naar boven opplakt”, zegt Elanora uit groep 7. ,,En dat je binnen de lijntjes blijft”, vult klasgenootje Anouk aan. ,,Want anders ziet het er slordig uit. Helemaal als het straks aan de buitenkant van de school aan de muur wordt gehangen.”

Ook aan het tafeltje met de vriendinnen Daniëlle, Hannah en Fenna wordt hard gewerkt aan een deel van het nieuwe logo. Al ziet Hannah dat toch anders: ,,Het is feest vandaag”, zegt het meisje, terwijl ze een gekleurd steentje op de goede plek plakt. ,,Dan hoef je eigenlijk helemaal niet te werken.”

Vossenjacht

Na de middagpauze staat er nog een hoogtepunt te wachten op de kinderen: een spannende vossenjacht. Fanatiek gaan alle groepen op jacht in winkelcentrum Velserbroek, waar de vossen zich in allerlei gedaantes hebben vermomd. Iedereen die er een beetje verdacht uitziet of ergens net iets te lang blijft staan, wordt gevraagd of ze misschien een vos zijn. En nog belangrijker: welke letter ze bij zich hebben. Want aan het eind van het spel vormen die een woord waar het allemaal over gaat deze dag: Floriant.

,,Nu we een IKC zijn met onderwijs en opvang, willen we in de nabije toekomst ook meer naar buiten treden met allerlei buitenschoolse activiteiten”, zegt directeur Elske Vos. ,,Daarbij zijn ook kinderen van buiten Floriant van harte welkom.”

*) Dit artikel is aangepast. Eerder stond abusievelijk vermeld dat wethouder Bram Diepstraten het kindcentrum officieel kwam openen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.