’Moet ik eerlijk zijn tegen de kinderrechter over mijn terugval?’ | column

Assia Krim

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Het mailtje dat ik van hem krijg, verklaart zijn verschillende pogingen om contact met mij te krijgen. De tijdstippen waarop hij mij de afgelopen tijd namelijk belde, zijn bijzonder gekozen. En als ik hem terugbelde, was hij niet bereikbaar.

Ik lees de mail, waarin hij aangeeft dat hij twijfelt of hij moet vechten om contact te mogen blijven hebben met zijn kinderen. Hij heeft namelijk een terugval gehad.

“Ik heb weer cocaine gebruikt. Dat heb ik eerlijk toegegeven aan mijn ex en de jeugdwerker.”

‘Wat ontzettend balen is dit!’, denk ik.

Ruim anderhalf jaar geleden is hij bij mij gekomen om hem bij te staan. Na een eerdere terugval probeerde hij zijn kinderen weer te zien. Dat traject is lang, pijnlijk en confronterend voor hem geweest. En ook voor de kinderen.

Na het lezen van de mail bel ik hem direct op en dit keer beantwoordt hij meteen de telefoon.

“Dank je wel Assia dat je mij zo snel terugbelt. Er is volgende week een zitting. Jeugdzorg wil de omgang die ik met mijn kinderen heb stoppen. Zij vinden dat de kinderen niet veilig zijn bij mij.”

“Wat is er gebeurd?”

“Ik kon de drang niet langer weerstaan en heb weer gesnoven. Het is ook een ontzettend zwaar jaar voor mij geweest. Ik heb niet aan mezelf gewerkt, maar ik ben bezig geweest om alle ballen in de lucht te houden terwijl ik eigenlijk één prioriteit had en dat ben ik, want als ik deze verslaving niet kan onderdrukken, dan is het einde oefening.”

“Ik heb veel te veel hooi op mijn vork genomen. De zorg voor de kinderen. Mijn nieuwe baan met veel druk en prestatie. Een ander huis zoeken. Het gevecht om de kinderen. Jeugdzorg die zich er tegenaan heeft bemoeid, waar ik de keuze had om te buigen of te breken. Ik boog. Uiteindelijk heeft het mij gebroken. Ik zie nu in dat het op deze manier niet verder kan. De kinderen lijden eronder en ik ook. Ik zal stappen terug moeten zetten en eerst aan mijn leven moeten gaan werken voordat ik een vader kan zijn waar de kinderen recht op hebben.”

“Wat vind jij dat ik moet zeggen bij de kinderrechter als hij mij iets vraagt?”, besluit hij zijn betoog.

Aan de andere kant van de lijn hoor ik een gebroken man die worstelt met zijn verdriet en schuldgevoel.

“Je bent eerlijk geweest over je terugval en je zult die eerlijkheid moeten voortzetten in de rechtszaal. Je bent een mens van vlees en bloed. Het getuigt van kracht en inzicht om openhartig te praten over jouw verslaving en jouw terugval daarin. Het is goed dat je eerlijk bent geweest. Je hoeft nu de ballen niet meer in de lucht te houden. Laat de ballen vallen en maak schoon schip. Alleen dan kun je in de toekomst een goede vader zijn.”

Aan de andere kant van de lijn hoor ik nu een zucht van verlichting. Deze terugval zou weleens zijn redding kunnen zijn.

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.