Joris ziet aan de ene kant hulpverleners rustig blijven tijdens een militaire coup en aan de andere kant paniek om een wegafzetting | Column

Joris Brussel.

Joris Brussel.

Joris Brussel

Goed nieuws: relativeren kan je leren. Dat is voor sommige inwoners in onze omgeving namelijk hard nodig. Gelukkig zijn er ook mentoren op het gebied van relativering te vinden in de buurt.

Kijk naar de situatie van Anne Dinkelman en Eline Rosenhart uit Velserbroek. De hulpverleners zitten plotseling midden in het staatsgreepgeweld van Soedan. Ze zijn daar via een hulporganisatie gevestigd. Ze bevinden zich in de hoofdstad Khartoem waar het door de coup behoorlijk onrustig is. Gelukkig maken zij het naar omstandigheden goed, volgens Elines ouders. Ondanks de spanning die een staatsgreep met zich mee zal brengen, blijven de dames en hun families kalm. Daar kan de persoon die onze redactie een foto stuurde van de verkeerssituatie op de Noordermaatweg in Heemskerk een voorbeeld aannemen. De berm van deze landweg moet nog gerepareerd worden omdat door het regenachtige weer van afgelopen tijd werk aan de weg vertraging opliep. Met als gevolg dat een kraanmachinist de werkzaamheden aan de berm aan het afmaken is. En ja, de kraan in kwestie staat in het midden van deze smalle plattelandsweg. De gemeente heeft de kraanmachinist instructies gegeven om zijn werkzaamheden te stoppen als er fietsers naderen, de kraan niet te draaien en om de fietsers lopend te laten passeren. Gelukkig is de Noordermaatweg niet bepaald een verkeersknelpunt waar duizenden forensen over heen moeten. De inzender van de foto geeft in zijn begeleidend schrijven echter het gevoel alsof het om een apocalyptisch slagveld gaat. „Fietsers en voetgangers wurmen zich langs de kraan die volop aan het werk is. Het hoofd bukken als de achtersteven voorbijkomt. De kraan is niet met linten afgeschermd. Geen toezicht anders dan een verkeersopzichter die aan de kant van de Rijksstraatweg staat en hopeloos toeziet hoe alles mis gaat.” Twee hulpverleners die vastzitten in een militaire coup in Soedan die zich minder gestresst opstellen dan iemand die een kraan moet passeren? Gelukkig kun je relativeren leren.

Joris Brussel

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.